Tízmilliárd forintos támogatás a Vajda-Papírnak

A Vajda-Papír cégcsoport több mint 10 milliárd forintos támogatást kapott a kormány Gyármentő Programjából, amelyet korszerűsítésre és a karbonlábnyom csökkentésére fordítanak.

A Vajda-Papír, valamint a Vajda Real Estate két cége összesen 11,4 milliárd forintos támogatást nyert el, amelyet energiahatékonysági, környezetvédelmi intézkedésekre, valamint napelempark és biomassza-erőmű építésére használnak fel. Vajda Attila, a cégcsoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a beruházások célja, hogy 2030-ig 20 százalékkal csökkentsék a vízfogyasztást, 50 százalékkal növeljék a megújuló energiák részarányát, és csökkentsék a keletkezett hulladék mennyiségét. Emellett a vállalásuk, hogy 2050-re a működésük karbonsemlegessé váljon.

A Vajda-Papír Kft. a kapott támogatással napelemes kiserőműveket telepít, amelyek a gyártóegységek energiaigényének jelentős részét képesek fedezni, ezzel növelve a cég versenyképességét. A Vajda Real Estate által elnyert támogatás egy biomassza-erőmű megvalósítását teszi lehetővé, amely ipari gőzt és villamos energiát termel a papírgyár számára.

Az elmúlt évtizedben a Vajda-Papír mintegy 40 milliárd forintot fordított a gyártás és üzemeltetés környezetkímélőbbé tételére. Az alapanyagok saját előállításával évi mintegy 400 ezer liter üzemanyagot takarítottak meg, csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást, és a gyártási folyamatot is fenntarthatóbbá tették.

A cég évente 140 ezer tonna papírterméket állít elő, és a tevékenység ökológiai lábnyomának csökkentése kiemelt fontosságú. A Vajda-Papír egy 25 éve alapított családi vállalkozás, amely jelenleg mintegy 700 munkavállalót foglalkoztat, és 2013 óta Norvégiában is van leányvállalata.

A Vajda-Papír 2023-ban 88 milliárd forintos hazai, és a norvégiai leányvállalat 17 milliárd forintos forgalmat ért el. A cég 2024-ben további külpiaci pozícióinak erősítését és kapacitásnövelő beruházásokat tervez.