Komoly drágulás várható a kávépiacon

A kávé ára a jelenlegi rekordmagas szintről is tovább fog emelkedni, mivel a klímaváltozás, a szállítási zavarok és az új uniós előírások miatt a kávéfeldolgozók költségei növekednek.

Giuseppe Lavazza, a Lavazza Group elnöke szerint a kávé ára nem fog csökkenni, és nagyon magas szinten marad, mivel az ellátási lánc drámai nyomás alatt van. A londoni robusta kávéfajta határidős jegyzése elérte a tonnánkénti 4 844 dolláros csúcsot, ami 70 százalékos emelkedést jelent az elmúlt évben, főként Délkelet-Ázsiában a rossz termés miatt. Lavazza hozzátette, hogy a brit szupermarketekben a kávé ára, amely idén már mintegy 15 százalékkal emelkedett, jövőre további közel 10 százalékkal nőhet.

A kávéfeldolgozók, mint a Lavazza, kénytelenek voltak emelni az árakat és csökkenteni a haszonkulcsot a nyersanyagköltségek megugrása miatt. Az arabica-babok ingadozó áraival már hozzászokott az iparág, de a robusta legutóbbi áremelkedése példa nélküli és további problémákat okoz.

A klímaváltozás hatással volt a világ legfontosabb robusta-termelő országaira, mint Vietnam és Indonézia, ahol jelentősen csökkent a termelés. A következő vietnami szüret nem fogja tudni pótolni az eszpresszókban és az instant kávékhoz használt robusta kávébabok csökkenő készleteit.

A spekuláció is hozzájárult az árak emelkedéséhez, a fedezeti alapok és más spekulánsok piacra lépése tovább növelte a határidős árakat. Emiatt a vállalatnak 2022 óta 800 millió dollárnyi pluszköltsége keletkezett, ami az ebitda 2,5-szeresének felel meg. A magasabb szállítási költségek, például a hajók Afrika alján történő hosszabb útvonalválasztása, szintén hozzájárultak a költségek növekedéséhez.

A Lavazza nettó bevétele 2023-ban 68 millió euró volt, szemben a 2022-es 95 millió euróval, az ebitda pedig 309 millió euróról 263 millió euróra csökkent. Az új uniós szabályozás, amely megtiltja az erdőirtással szerzett területeken termesztett kávé importjának értékesítését az EU-ban, tovább fogja növelni az árakat. Az új szabályok a jövő év elején lépnek hatályba, és a kávéágazatban a gazdáknak csak 20 százaléka áll készen arra, hogy megfeleljen a szabályozásnak.