Molnár Zsolt az MSZP sikereiről és Horn Gyula örökségéről beszélt

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója egy ízléses videóban emlékezett meg Horn Gyuláról, a magyar rendszerváltás egyik legnagyobb alakjáról és az MSZP sikereiről a politikus sírjánál. A Fiumei úti sírkertben ünnepelte Horn Gyula születésének 92. évfordulóját, ahol köszönetet mondott a közösen eltöltött évekért és azért az útért, amit a párt számára kijelölt.

Molnár Zsolt beszédében kiemelte, hogy az előző évben még arról számolt be, hogy egy főispán, Sára Botond támadást intézett Horn Gyula emléke ellen, de ezt a támadást az MSZP-nek sikerült visszaverni. A pártigazgató szerint az elmúlt év során Horn Gyula emlékét békén hagyták. A támadásra utalva, Molnár Zsolt megemlítette, hogy 2023. márciusában Sára Botond, a Fővárosi Közgyűlés tagja, kezdeményezte a XIII. kerületi Horn Gyula sétány nevének megváltoztatását, ami nagy vitákat váltott ki.

Horn Gyula, az 1956-os forradalom idején a karhatalmi erőknél szolgált, később pedig külügyminiszterként tevékenykedett az állampárti kormányban. Az önkormányzati törvény értelmében azonban közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Ezt az elnevezést korábban többek között a Fidesz és Ungváry Krisztián történész is bírálta.

Molnár elmondta, a magyar szocialisták köszönettel tartoznak Horn Gyulának, mert utat és jövőképet mutatott számukra. Az útmutatásra szükség is van a mostani MSZP-ben, miután a júniusi választások csúfos szereplése után a párt mindkét társelnöke lemondott.