A kutyák és a törpemalacok emberi hangokra adott reakcióinak vizsgálata

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológiai tanszéke kutatást végzett a családi kutyák és törpemalacok emberi érzelmi hangadásokra adott reakcióinak összehasonlítására, amely során kiderült, hogy a kutyák és a törpemalacok különbözőképpen reagálnak az emberi sírásra és dúdolásra.

A kutatók megállapították, hogy a kutyák és a törpemalacok képesek megkülönböztetni az emberi sírás negatív, de megszokott hangadását és az emberi dúdolás nem negatív, de szokatlan hangadását. Azonban a két állatfaj reakciói eltérőek voltak: a kutyák érzelmi állapotukat az általuk hallott vokalizációk érzelmi tartalmához igazították, míg a törpemalacok több stresszes viselkedést mutattak a dúdolás hallatán.

Az ELTE kutatói szerint a kutyák háziasításának folyamatában fontos szerepet játszhatott az emberi hangok által kiváltott érzelmi bevonódás. A családi kutyáknál megfigyelték a fajok közötti érzelmi átvitelt, amikor vészjelzésre utaló hangokat hallottak. Lehoczki Fanni, az ELTE Etológia Tanszék munkatársa szerint a kutatás célja az volt, hogy megértsék, az érzelmi átvitel a hangadás akusztikai struktúrájával vagy a kutyák együttműködésre és az embertől való függésre való szelekciójával függ-e össze.

A kutatók a kutyák és a törpemalacok reakcióit azonos körülmények között vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák a sírásra több hangadással válaszoltak, míg a törpemalacok a dúdolás hallatán váltak izgatottabbá és negatívabb érzelmi állapotba. Paula Pérez Fraga, a kutatás társszerzője szerint bizonyos emberi hangok, mint például a dúdolás, kihívást jelenthetnek néhány háziállatfaj számára, mivel nincs konzervatív akusztikai struktúrájuk.

A kutatásból az is kiderült, hogy a törpemalacok esetlegesen érzelmi átvitelt tapasztalhattak az emberi sírás hallatán, de a dúdolás szokatlansága miatt erősebb stresszreakciót mutattak. A kutyák viszont különösen fogékonyak az emberi érzelmekre, még a szokatlanokra is. Az eredmények rámutatnak, hogy a háziállatoknak az emberrel történő együttműködés kialakulásához fontos az emberi hangok által hordozott érzelmek megértése. A kutatás eredményeinek megerősítéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek.