Lázár János betiltotta a home office-t az állami cégeknél

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) minden állami vállalatánál megtiltották az otthoni munkavégzést. A Telex birtokába jutott egy levél, amely szerint a minisztérium alá tartozó cégeknél nem engedélyezett a home office.

A Telex által közzétett információk szerint egy július 3-án kelt levélben Bartal Tamás, az ÉKM helyettes államtitkára utasította az állami cégeket, hogy ne alkalmazzák a távmunkát. "Miniszter úr döntése értelmében az ÉKM tulajdonosi jogkörébe tartozó gazdasági társaságoknál és azok többségi tulajdonában álló gazdasági társaságainál az otthoni munkavégzés (home office, távmunka) nem engedélyezett" – írta Bartal Tamás a levélben.

A minisztérium megerősítette a Telex érdeklődésére, hogy a home office valóban nem megengedett sem a minisztériumban, sem annak intézményeiben, és ebből "egyetlen munkavállaló" sem kivétel.

Az Index korábbi beszámolója szerint Lázár János már korábban, július 1-jével megszüntette a home office lehetőségét a MÁV–Volán-csoportnál. Ez az intézkedés körülbelül 700 dolgozót érintett, ami a vezérigazgatóság tagjainak egyharmadát jelenti. A Vasutasok Szakszervezete ellenezte a döntést és felszólította a minisztert, hogy vonja vissza azt. A MÁV START Zrt. költözése nagyobb székházakba is összefügghet Lázár intézkedésével.