Cate Blanchett hülyehajú Merkelként téblábol a világvégében

A Rumours című film története olyan, mintha a G7 tagjai egy közös közleményt próbálnának kiadni egy tomboló válságra reagálva, miközben észre sem veszik, hogy vége a világnak. A német kancellár szerepében Cate Blanchett látható, aki Angela Merkel manírjait próbálja visszaadni.

A film Guy Maddin, a winnipegi születésű rendező keze munkáját dicséri, aki korábban jellemzően elborult, túlburjánzó humorú és rettenetesen kanos némafilmeket készített. Maddin azonban most nem egyedül dolgozik, a szintén winnipegi Johnson testvérek is segítik a rendezést. A Rumours egy olyan alkotás, amelyben híres arcok is feltűnnek, mint például Cate Blanchett, Nikki Amuka-Bird, Rolando Ravello, Denis Ménochet, Charles Dance, Takehiro Hira és Roy Dupuis.

A film egyik érdekessége, hogy Magyarországon készült, a magyar Laokoon Filmgroup gyártásában. A Rumours a politikai karikatúrák és a színészi játék túlzásai ellenére hatásosan mutatja be a globális politikai rendszert, amely nem veszi észre a világ végét, még ha az éppen az orra előtt történik is.

A Rumours premierje az idei cannes-i filmfesztiválon volt, de magyar bemutatóról egyelőre nincs információ. Az előzetes hiányában a cannes-i sajtótájékoztatót ajánlják megtekintésre.