Kézzel, majd kábellel ölte meg az anyját egy budapesti nő

Kényszer gyógykezelésre küldte volna az ügyészség, a vádlott beismerte a tettét, mégsem zárulhatott ítélettel a Bimbó úton történt gyilkosság tárgyalása. Péntek reggel tartott előkészítő ülést az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI) vezeték elő a Bimbó úti anyagyilkosság vádlottját, a 33 éves P. Gabriella Alettát a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermébe. A vádhatóság képviselője az előkészítő ülésen ismertette a vádiratot, amely szerint a nőt nevelőszülők gondozták és finanszírozták a megélhetését, de a vádirat szerint a nő nem volt megelégedve a neki nyújtott pénzösszeg mennyiségével és más támogatásokkal. Tavaly április 30-án miután ismét összekaptak a 33 éves nő torkon ragadta anyját, majd könyvekkel verte fejbe, végül egy töltőkábellel fojtotta meg.

Az ügyész felhívta a figyelmet a vádlott kóros elmeállapotára, miután skizofréniában szenved, így a gyógyszeres kezelésre tett indítványt. A betegsége miatt nem büntethető.

Vida Gergő bíró kérdéseire hajlandó volt válaszolni P. Gabriella Aletta, a tettét beismerte, azonban a nyilatkozatot nem fogadta el a bíróság. A nő ugyanis nem a váddal egyezően tett nyilatkozatot, hanem állította, hogy nem a pénz miatt támadta meg az idős nőt.

Olyan volt, mintha kiléptem volna a testemből. Mintha nem is én csináltam volna ezt a szörnyűséget,

vallotta a nő, hozzátéve, hogy nevelőanyja kicsi kora óta bántalmazta.

Ha a váddal egyezően ismerte volna be tettét, akkor a mai napon ítélet is születhetett volna az ügyben, így azonban a tárgyalás ősszel folytatódik majd.

A meghallgatásán P. elárulta, hogy két kiskorú gyermek édesanyja, valamint korábban orvosi asszisztensként dolgozott apja mellett. A gyilkosságig nem tudott arról, hogy skizofréniában szenved, de most a gyógyszereinek köszönhetően sokkal jobban érzi magát.

Nagyon sajnálom, de az idegeim felmondták a szolgálatot!

A nő végül hozzátette, hogy gyerekkora óta érezte, hogy valami nincsen rendben, de nem tudta, hogy kóros elmeállapotban szenved.

Egy évvel ezelőtt Budapesten, a II. kerületi Bimbó úton egy társasházi lakásban holtan talált rá 75 éves anyjára egy férfi. A gyanú hamar az áldozat 32 éves lányára terelődött, akit a rendőrök csaknem fél napon belül elfogtak. A nő részletesen beszámolt a gyilkosságról, és az elkövetés eszközét is megnevezte, de megmutatta azt is, hol dobta el a lakás kulcsát.

Nem, rám nézett, és szemmel vert, és azonnal éreztem az ideget

– tette hozzá korábban, majd elárulta, hogy két kézzel fojtotta meg édesanyját.

Az is kiderült, hogy a gyilkosság idején a helyszínen volt a nő kétéves kislánya is. A bűncselekmény után a gyanúsított, hogy eltüntesse a nyomokat, elégette a ruhát, amit viselt, és kidobta az ablakon a Mechwart lépcsőnél, de a lepedőbe göngyölt csomag fennakadt egy fán.

A bíróságon kiderült, hogy már számos alkalommal indult büntetőeljárás a kétgyermekes nővel szemben: súlyos testi sértés, rongálás és garázdaság is szerepel a bűnlajstromán. P. Gabriella Aletta a személyi körülményeiről elmondta: van egy nyolc- és egy hároméves kisgyermeke. Előbbi a gyerek apjánál él, a kicsit pedig nevelőszülőknél helyezték el, miután az apja lemondott róla.

A következő tárgyalást az ítélkezési szünet után, ősszel tartják.