A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia hiányosságai

A Népszava információi szerint jelentős tartalmi elemeket hagytak el a kormány fenntartható fejlődési stratégiájából, különösen a környezet- és természetvédelem területén.

A Népszava által nyilvánosságra hozott információk szerint a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia tervezetéből több fontos részletet eltávolítottak a véglegesítés során. A lap szerint a kihagyott részek között szerepeltek olyan megállapítások, amelyek a 2013-2024 közötti időszak fenntarthatósági célkitűzéseinek megvalósulását értékelték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a többségüket nem sikerült elérni.

A Népszava szerint az eredeti tervezetben szereplő fenntarthatósági paraméterek sem voltak kellően számonkérhetőek, és a módosításokkal további, a jelenlegi magyarországi helyzetet tükröző mondatok is kikerültek a dokumentumból.

A lap által említett, de a végleges dokumentumból kihagyott részek között szerepelnek olyan megállapítások, mint hogy Magyarország az EU éghajlatváltozást okozó kibocsátásának csupán 1,8 százalékáért felelős, de az elmúlt évtizedben nem sikerült csökkenteni a kibocsátásokat. Emellett hiányzik az a felismerés is, hogy a fenntarthatóság érvényesülésének alacsony szintje jelentős akadálya Magyarország polgárainak jóllétének javításának.

A Népszava szerint a közmédia és a kormányzati kommunikáció fontos szerepet kellene, hogy vállaljon a lakosság fenntarthatóság iránti tudatosságának növelésében, azonban ez a szempont sem kapott helyet a stratégia végleges verziójában.

A dokumentumból kihagyott javaslatok között szerepelt az is, hogy alkotmányos korlátozásokat kellene bevezetni a következő generációk érdekében, valamint hogy fokozott figyelmet kellene fordítani a műemlékvédelemre és a kulturális örökség védelmére.