A női polgármesterek számának növekedése Magyarországon

A június eleji önkormányzati választások során a női polgármesterek száma Magyarországon tovább emelkedett, ami a politikai reprezentáció szempontjából jelentős változást jelent.

Majdnem 105 évvel ezelőtt, 1919 novemberében adták meg először a választójogot a magyar nőknek, és azóta egyre több női politikus kerül be a helyi és országos politikába. A polgármesteri tisztség kiemelten fontos, hiszen a polgármester a települési vagy kerületi önkormányzat vezetője és a képviselőtestület elnöke. Az idei önkormányzati választáson 789 női polgármestert választottak, ami majdnem a negyedét teszi ki az összes polgármesternek (24,83%). Ez jelentős növekedés a korábbi évekhez képest, hiszen 2019-ben 679, 2014-ben 642, 2010-ben pedig csak 575 női polgármester volt, az arányuk pedig 18,1 százalék volt.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján készült térképen látható, hogy a Hajdú-Bihar megyei Balmazújváros és környéke, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések, mint Nagyiván és Kunmadaras, kiemelkedően magas női polgármester-választási arányt mutatnak. Ezen települések többségében a korábbi férfi polgármestereket váltották le női jelöltek.

A női polgármesterek számának növekedése mellett érdekes tendencia, hogy egyre több helyen választanak újra női polgármestert, és bár a leváltott női városvezetők száma változó tendenciát mutat, 2024-ben kevesebb női polgármestert váltottak férfira, mint korábban.

Az adatokból nem vonhatók le politikai következtetések, hiszen a választók döntéseit elsősorban a jelöltek tevékenysége és a településért tett erőfeszítései befolyásolják. A sikeres polgármesterek újraválasztást nyerhetnek, míg a kevésbé sikeresek leváltásra kerülhetnek.

Szöveg: Erdélyi Katalin – Adatvizualizáció: Szabó Krisztián