A nyíregyházi anyagyilkosság nyomozása lezárult

Tavaly júniusban brutális gyilkosság áldozata lett egy idős nő Nyíregyházán. A rendőrség a nyomozás során az áldozat idősebbik lányára, Z. Zs.-néra terelte a gyanút, aki ellen vádemelési javaslattal zárták le az aktát és továbbították az ügyészségre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya június végén zárta le a nyomozást, amelyet vádemelési javaslattal továbbítottak az ügyészségre. A rendőrség tájékoztatása szerint az eset 2023. június 1-jén történt, amikor egy nő sokkos állapotban értesítette a segélyhívót édesanyja meggyilkolásáról. A helyszínre érkező mentősök és rendőrök egy véres jelenettel szembesültek, ahol az 80 éves áldozatot erőszakos halállal találták meg. A halottkémi vizsgálat megerősítette, hogy a halált nyaktájéki késszúrások és a légcső átvágása okozta.

Az áldozat fiatalabbik lánya, aki a tragédiát felfedezte, arról számolt be, hogy édesanyja nem válaszolt az üzeneteire, ezért látogatta meg otthonában. A nyitott kertkapu és a felborult kempingasztal a bejárati ajtó mellett gyanús jelek voltak számára. A rendőrség a rablótámadás lehetőségét kizárta, mivel a házból semmi nem hiányzott, és értékpapírok is előkerültek az átkutatás során.

A nyomozás során a rendőrség biztonsági kamerák felvételeit is felhasználta, amelyek segítségével az elkövetés időpontját 11:30 és 12:30 közé tudták helyezni. A bűnügyi technikusok egy márkás edzőcipő nyomait azonosították, amelyet egy hosszú szőkés nő viselt, aki kerékpáron érkezett és távozott a helyszín közeléből. Az áldozat körmei alól származó DNS-minták alapján a rendőrség a közeli rokonokat kereste fel.

Az ügy gyorsan megoldódott, amikor a rendőrség felkereste az áldozat idősebbik lányát, Szilviát, akin friss marásnyomok voltak láthatóak. Lakásának átkutatása során előkerült a kamerafelvételeken látható bicikli, ruházat és az edzőcipő, amelyen vérszennyeződést találtak. A nőt őrizetbe vették, letartóztatták, és bár először tagadta, hogy a helyszínen lett volna, később elismerte, hogy arra biciklizett.

A gyanúsított és az áldozat közötti kapcsolatot egy 16 évvel ezelőtti hagyatéki vita és egy hosszabb mosolyszünet után 2022 őszén kezdődött kapcsolatjavítás jellemezte. A gyilkosság eszköze egy 10 cm-es pengéjű kés volt, amelyet a rendőrök a helyszínen találtak meg. Az előzetes genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy az áldozat körmei alatti DNS a gyanúsítottól származik, így a gyilkosság elkövetőjének kilétére fény derült.