Nyugdíjreform és a nyugdíjasok munkavállalása: Elmaradt egyeztetés és téves tájékoztatás

A magyar nyugdíjrendszer reformjának fontos határideje járt le, a társadalmi egyeztetés azonban még nem kezdődött el, és a nyugdíjguru.hu-n Farkas András nyugdíjszakértő téves tájékoztatásra is figyelmeztet, miközben a nyugdíjasok munkavállalását érintő problémákra is rámutat.

A nyugdíjreformot előíró Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében a magyar kormányzatnak 2024. június 30-áig kellett volna lezárnia a reform lehetséges lépéseiről szóló társadalmi egyeztetést, de a határidő lejártáig ez nem történt meg. Farkas András nyugdíjszakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a vitát még ki sem írták.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott terv értelmében a nyugdíjreform az egyik feltétele annak, hogy Magyarország hozzáférjen az uniós helyreállítási alap támogatásaihoz, amely összesen 5,8 milliárd eurót, azaz körülbelül 2320 milliárd forintot jelent.

A reform három lépésben valósulna meg:

  1. Első lépésként egy független nemzetközi szakértői jelentést kellett volna készíteni a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról, amelynek határideje tavaly év vége volt. A jelentést az OECD-nek kellett volna elkészítenie, de annak nyilvánosságra hozataláról eddig nem érkezett hír.

  2. A második lépés a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslat kidolgozása lett volna, amit társadalmi egyeztetésnek kellett volna megelőznie. A nemzetközi jelentés alapján javasolt reformokról szóló konzultációnak a kormány saját vállalása szerint a most lejárt határidőig kellett volna megtörténnie.

  3. Az utolsó lépés a nyugdíjrendszert érintő jogszabályok hatályba léptetése lenne 2025. március 31-ig.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint, mivel az első két lépés elmaradt, komoly kétségek merülhetnek fel a harmadik lépés megvalósításával kapcsolatban is. Emellett a szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarorszag.hu hivatalos portálon fél éve tévesen tüntetik fel a megváltozott munkaképességű személyek és a kivételes rokkantsági ellátás igénylésénél a feltételeket. A hivatalos tájékoztatás szerint még mindig az szerepel, hogy az igénylő ne részesüljön pénzbeli ellátásban, holott ez a feltétel 2024 január elseje óta már nem áll fenn. A nyugdíjszakértő szerint ez a hiba SOS javítandó, mivel félretájékoztatják a potenciális igénylőket.

A nyugdíjasok munkavállalását érintően Farkas András a Portfoio.hu-n megjelent cikkében (2. rész) rámutatott, hogy az öregség bélyege és az életkori diszkrimináció jelentősen megnehezítheti a nyugdíjasok munkavállalását. A dolgozó nyugdíjasok száma tíz év alatt megnégyszereződött, ami azt mutatja, hogy egyre többen szeretnének aktívak maradni. A szakértő szerint a korlátozások régen okafogyottá váltak, és hatályon kívül kellene helyezni azokat, hogy minden nyugdíjas dolgozhasson, aki szeretne. A munkavállalók életkori diverzitása növelheti a termelékenységet, és a nemzetközi felmérések szerint a dolgozó nyugdíjasok boldogabbak, elégedettebbek és egészségesebbek. A nyugdíjkor várható élettartam alacsonysága és a láthatatlan munkák, mint például a családtagok ápolása vagy az unokák vigyázása, további tényezők, amelyek befolyásolják a nyugdíjasok munkavállalását. Farkas András szerint ideje lenne az aktivitási statisztikákban is megjeleníteni a láthatatlan munkát.