Tisztességtelen ingatlanközvetítők elleni győzelem

Az esztergomi székhelyű ingatlanközvetítő vállalkozás ellen indított közérdekű perben a Győri Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott, amely több szerződési feltételt is tisztességtelennek ítélt.

Az ügyészség a fogyasztók védelmében indított pert egy ingatlanközvetítéssel foglalkozó vállalkozással szemben. Az ítélőtábla döntése értelmében tisztességtelennek minősül az a szerződési kikötés, amely előírja a fogyasztó előzetes hozzájárulását ahhoz, hogy a vállalkozás helyébe egy másik, ugyanabba az ingatlanközvetítői hálózatba tartozó cég lépjen, anélkül, hogy a fogyasztó azt a felet ismerné. Ezen kívül a bíróság tisztességtelennek találta azt a gyakorlatot is, amikor az ingatlanközvetítő a teljes megbízási díjat követeli, még akkor is, ha az eladó fogyasztó alapos okból utasítja vissza a kiközvetített vevő ajánlatát.

A jogerős ítélet kimondja, hogy az ingatlanközvetítői szerződésben nem határozhatók meg előre az ingatlan birtokbaadási határideje és a vételár megfizetésének feltételei. Továbbá, ha a sikeres közvetítésért járó megbízási díj késedelmes megfizetése esetén a kötbér mértéke túlzott, az szintén tisztességtelenséget jelent. A bíróság szerint a jogvita esetén a fogyasztó lakóhelye szerinti bíróság illetékes, és ettől eltérő illetékesség kikötése jogellenes.

Végül a bíróság elrendelte a tisztességtelen feltételek érvénytelenségének megállapítását, és kötelezte a vállalkozást, hogy a döntésről tájékoztatást adjon ügyfélszolgálati irodáiban.