Az országon belüli vándorlás lelassulása

Pest megye és a Nyugat-Dunántúl vonzza a legtöbb belső vándorlót Kelet-Magyarországból, miközben Budapest népessége csupán 600 fővel csökkent egy év alatt.

Az országon belüli költözések száma jelentősen csökkent az elmúlt évekhez képest. Az OTP Ingatlanpont által bemutatott, a KSH adatait felhasználó jelentés szerint 221 ezer magyar költözött tavaly más megyébe, ami 23, illetve 28 százalékos csökkenést jelent a 2022-es és a 2021-es adatokhoz képest. A Covid-19 hatásának csökkenése miatt a fővárosból az agglomerációba történő költözések száma is 31 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

A költözők számát tekintve Pest megye mellett Heves, Fejér, Zala és Nógrád megye vonzották a legtöbb új lakost, az össznépesség 2,6-2,8 százalékát. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéből költöztek el a legtöbben, az összlakossághoz képest 2,8-3 százaléknyian.

A költözések hatására úgy tűnik, az ország népessége kissé nyugatabbra helyeződött át, különösen Pest és Győr-Moson-Sopron megyébe, ahol a népesség 0,4, illetve 0,3 százalékkal nőtt. Szabolcs és Borsod megye viszont népességcsökkenést szenvedett el, a költözések miatt 0,4, illetve 0,3 százalékkal kevesebb lett a lakosok száma.

Budapest esetében a kiköltözés mértéke nem volt jelentős tavaly, korábban évente 5-10 ezer fővel csökkent a főváros népessége, de ez a szám 2022-ben mindössze 600-ra mérséklődött.