Diákok várakozása az érettségi ponthatárokra és a kompetenciamérések körüli viták

A középiskolás diákok számára véget értek az érettségi vizsgák, és most tűkön ülve várják a felvételi ponthatárok kihirdetését, amelyre július 24-én kerül sor.

A héten lezárultak az érettségi vizsgák, amelyek hivatalosan július 3-án értek véget. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 5. és 12. között tartották, 108 tárgyból, 242 helyszínen, 3912 tantárgyi bizottság előtt, és körülbelül 45 ezer diák tett érettségit az Oktatási Hivatal adatai alapján. A középszintű vizsgákat pedig június 17. és július 3. között rendezték meg, 1161 helyszínen, 3150 vizsgabizottság előtt, és csaknem 290 ezer diák választotta ezt a megmérettetést.

Az OH tájékoztatása szerint a középszintű szóbelik után hirdetik ki az érettségi eredményeket, és ha valaki nem ért egyet az eredménnyel, jogorvoslati lehetőséget vehet igénybe.

Az idei érettségi vizsgák az új Nemzeti alaptanterv (NAT) követelményrendszerére épültek, amely nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának és kreativitásának. Milibákné Veres Erika, a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a NAT és az azzal összehangolt vizsgakövetelmények célja, hogy értékálló tudást nyújtsanak a tanulóknak. Az idei matematikaérettségin például életszerű feladatokkal találkozhattak a diákok, míg a magyar nyelv és irodalom érettségin a logikus gondolkodás is pontokat érhetett.

A magyarérettségi azonban nehézségeket is rejtett, például a novellaelemzés nem mindenkinél sikerült jól, ami a kevés olvasásra utalhat. A lexikális tudásra épülő vizsgarészek, mint például a történelemérettségi, továbbra is fontosak a humán tantárgyakban, mivel nemcsak gondolkodni tanítanak, hanem ismereteket is átadnak.

A kormányzat oktatási kiadásainak GDP-hez mért aránya az elmúlt években változó volt, de 2022-ben már elérte az 5,1 százalékot, ami közel az uniós átlaghoz. Az EU 27 tagállamában ez az arány átlagosan 4,8 százalék volt, míg a legtöbbet Svédország és Belgium költötte oktatásra, a GDP 6,3 százalékát.

Az érettségi után a felsőoktatás felé vett út a gimnazisták körében egyre népszerűbb, 2022-re a felvettek aránya már 68 százalék fölé emelkedett. A felvi.hu adatai szerint közel 121 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, és a jelentkezők többsége alapképzésre pályázott. A ponthatárok kihirdetését követően, Budapesten és több vidéki városban is megrendezésre kerülnek a Pont Ott Partik.

Az Oktatási Hivatal (OH) közleményében "sikeresen zárult az idei kompetenciamérés" és "tervezetten zajlik a következő tanévi mérések előkészítése" állításokat tett közzé, amelyek a HVG által megfogalmazott kritikákra reagálnak. A HVG cikkei szerint azonban több oktatási szakember és pedagógus is panaszkodott, hogy a túl sok mérés problémákat okozott, az adatokat viszont alig lehet felhasználni. A legfőbb gond, hogy a mérés beszámít a pedagógusok értékelésébe, ami szakmai nonszensznek számít. Az OH a sajtóban megjelent kritikákra nem válaszolt részletesen, és a HVG által feltett kérdésekre sem érkezett válasz.

Címlapképünk: Álarcot viselő középiskolások érkeznek az Oktatási Hivatal Szalay utcai épülete előtt a közoktatási rendszer átalakítása ellen tartott flashmobjukra 2013. április 18-án.