Több településen meg kell ismételni a választást

2024. június 9-én az európai parlamenti mellett önkormányzati választások is voltak Magyarországon, de több településen jogszabálysértésekre hivatkozva meg kell ismételni a választást, és időközi voksolásokra is sor kerül.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett információk szerint a választási eredményeket több helyen megtámadták, és a területi választási bizottságok, valamint a Kúria hét esetben döntött a szavazások megismétlése mellett. A polgármester-választás az alábbi öt településen kerül megismétlésre: Nemesdéd, Ricse, Penészlek, Ópályi 2. számú szavazókör, Nagytarcsa 4. számú szavazókör, valamint Ófehértón és Nagykállón a roma települési önkormányzati választásokat is újra kell tartani.

A megismételt szavazások időpontja 2024. július 7-re került kitűzésre, ahol a június 9-i választáson szereplő jelöltek lesznek érvényesek, új jelöltek állítása nélkül. A jelölteknek azonban lehetőségük van a szavazást megelőző napig, vagyis július 6-án 16 óráig lemondani a jelöltségről. A szavazóköri névjegyzékbe azok a választópolgárok kerülhetnek, akik a korábbi szavazáson is szerepeltek, vagy azóta választójogot szereztek. Nemzetiségi névjegyzékbe vételre és átjelentkezésre azonban nincs lehetőség.

Szavazategyenlőség miatt több településen is időközi választásokra kerül sor, köztük Kissomlyón, Zalakomáron, Büssün, Koppányszántón, Kerepesen, Bajánsenyén, Rátóton és Sajóivánkán. A következő időszakban további kilenc településen várható időközi választás, például Bozsokon, Zalaboldogfán és Pécsen, ahol csak egy egyéni választókerületet érint a választás. A további települések, ahol időközi választás várható: Szijártóháza, Vatta, Mesterháza, Pakod, Belsősárd és Újsolt.

Budapesten a Kúria elutasította Karácsony Gergely és Vitézy Dávid főpolgármester-választással kapcsolatos kérvényeit, így ott nem lesz megismételt választás, de az ügy az Alkotmánybíróság elé került. A választások lebonyolításáról Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnökét kérdeztük.