Rudy Giuliani ügyvédi tevékenységét felfüggesztették

Rudy Giuliani-t, a volt New York-i polgármestert, aki Donald Trump 2020-as választási beavatkozási kísérletében is részt vett, eltiltották az ügyvédi tevékenységtől.

A New York-i Legfelsőbb Bíróság kedden egy azonnali hatállyal érvénybe lépő határozatot hozott, amely megtiltja Giuliani számára az ügyvédi praxis gyakorlását, és rendelkezik arról is, hogy törölni kell nevét az állam ügyvédi és jogi tanácsadói névjegyzékéből.

Giuliani már korábban is felfüggesztés alatt állt, amíg a bíróság fegyelmi eljárást folytatott ellene.

A bíróság kiemelte Giuliani helytelen magatartásának súlyosságát, hangsúlyozva, hogy "Giuliani súlyosan visszaélt a volt elnök, Donald Trump személyes ügyvédjeként kijáró kivételes pozíciójával, a 2020-as elnökválasztással kapcsolatban többször és szándékosan hamis kijelentéseket tett a szövetségi bíróság, a törvényhozók, a nyilvánosság és az ügyvédi panaszbizottság előtt, amivel alaptalanul támadta és aláásta az ország választási folyamatának integritását."

A bíróság szerint ezek a cselekedetek nem csak hogy megsértették az ügyvédi hivatás alapelveit, de hozzá is járultak a 2020-as elnökválasztást követő nemzeti viszály kialakulásához.

Arthur Aidala, Giuliani ügyvédje, az AP-nek nyilatkozva elmondta, hogy bár csalódottak a döntés miatt, nem érte őket váratlanul.

: CNN