Kína mesterséges intelligencia iparából származó bevétel növekedése

Kína mesterséges intelligencia (MI) iparága jelentős növekedést mutatott az elmúlt évben, több mint 4000 vállalattal, amelyek az új technológiai forradalom és az ipari átalakulás egyik legfontosabb hajtóerejévé váltak.

A 2024-es Világ Intelligens Ipari Expóján bemutatott jelentés szerint Kína kiemelten kezeli az MI fejlesztését, és aktívan támogatja az internet, a big data, az MI és a hagyományos gazdaság mély integrációját. A jelentés rámutatott, hogy az MI vállalatok földrajzi eloszlása „maghálós” szerkezetet mutat, Peking, Guangdong, Csöcsiang és Sanghaj a központi csomópontokkal, amelyek az országos technológiai kapcsolatok 85,18 százalékát képviselik.

A big data és felhőalapú számítástechnika vezeti a technológiai együttműködési kapcsolatokat 42,70 százalékos aránnyal, míg az IoT, az 5G, az intelligens robotok és chipek is jelentős részesedéssel rendelkeznek.

2023-ban a kínai MI ipar mérete elérte a 5784 milliárd jüant, ami 13,9 százalékos éves növekedést jelent, a generatív MI alkalmazó vállalatok aránya pedig már 15 százalék körül van.

A pekingi kormány egy akciótervet is bemutatott az ipari berendezések fejlesztésére, amelynek célja, hogy az ipari beruházások több mint 25 százalékkal növekedjenek a következő években, és 2027-re a digitális K+F és tervezési eszközök, valamint a kulcsfontosságú gyártási folyamatok jelentős része digitálisan vezérelt legyen.

Az expó idei témája a „Globális Intelligencia, Mozgósított Jövő” volt, ahol az iparági szakértők és vállalati vezetők az MI ipar fejlődési irányait vitatták meg. Az MI+ koncepció mélyebb bevezetésével új fejlődési lehetőségek nyílhatnak meg.

A mesterséges intelligencia nagy modellek, intelligens vezetés, intelligens hálózatok és intelligens kabinok terén elért áttörések erőteljes hajtóerőt jelentenek Kína új energia autóiparának globális vezető szerepéhez. Kína új energia autóinak piaci részesedése már 50 százalékos, és az intelligens vezetés aránya várhatóan tovább fog növekedni.

Az expó rámutatott, hogy Kína mesterséges intelligencia ipara jelentős növekedés előtt áll, köszönhetően az innovációra és az ipari integrációra helyezett hangsúlynak.