Az erős dollár kora Trump nyomán

Donald Trump elnökjelölti esélyeinek növekedése összefüggésben áll a dollár erősödésével, ami többek között Magyarországnak is káros lehet. Az amerikai fizetőeszköz árfolyama már többször is emelkedett Trump kapcsán, legutóbb az amerikai legfelsőbb bíróság döntése nyomán, amely szerint Trump elnöki idejében elkövetett bűncselekményekért nem vonható felelősségre.

A befektetők szerint Trump hatalomra kerülése magasabb amerikai állampapír hozamokat eredményezhet, ami az inflációs nyomást is növelheti az Egyesült Államokban. Az ING elemzői szerint a protekcionista intézkedések, a nagyobb geopolitikai kockázatok és az állami költekezés növekedése erősíthetik ezt a hatást. Ha Biden helyett egy erősebb győzelmi eséllyel rendelkező jelölt lépne a helyére, az a dollár gyengülését eredményezhetné.

Az éjszaka folyamán az irányadó 10 éves amerikai állampapírok hozama közel 14 bázisponttal, 4,479 százalékra emelkedett. A japán jen árfolyama is mélypont közelébe került az amerikai hozamemelkedés következtében, a két deviza hozamkülönbsége jelentősen megnőtt. A Reuters szerint a jen gyengülését csak az állította meg, hogy a piaci szereplők attól tartanak, a japán jegybank intervencióval léphet fel a gyengülés ellen.

Az amerikai infláció esetleges növekedése és a hozamok emelkedése negatívan érintheti a feltörekvő piaci devizákat, beleértve a forintot is. Az év elején csökkentek az amerikai kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások, miközben több feltörekvő ország jegybankja kamatcsökkentésbe kezdett, ami csökkentette devizáik vonzerejét.

Az amerikai ISM feldolgozóipari index júniusi adatai szerint az inflációs nyomás enyhült, ami kamatcsökkentéseknek adhat teret. A pénteken közzétett amerikai nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának júniusi alakulásáról szóló jelentés fontos adat lesz, mivel májusban váratlanul sok új állás jött létre, és a júniusi számok ismét a korábbi hónapok szintjére csökkenhettek. Egy magasabb érték erősítheti az inflációs várakozásokat.