Több mint száz delfint mentettek ki a derékig érő vízből

Több mint száz delfin került életveszélyes helyzetbe az Egyesült Államokban, amikor derékig érő vízbe keveredtek, de az állatvédőknek sikerült őket kimenteniük a nyílt tengerre.

Az eset a Massachusetts állambeli Cape Cod félszigetén történt, ahol mintegy 125 atlanti fehérsávos delfin (Lagenorhynchus acutus) ragadt az alacsony vízszintű területeken. Sajnos 13 állat elpusztult, és egy további delfin szenvedéseinek véget kellett vetni. Az elmúlt 26 évben a környéken nem történt hasonló mértékű partravetődés, és az eset pontos okát nem sikerült megállapítani.

Cape Cod partvidékén a szaggatott partvonal és az árapályok váltakozása miatt gyakran előfordulnak partravetődések. A mentésben több szervezet is részt vett, köztük a Bálna- és Delfinvédelmi Központ, a Tengerparti Tanulmányok Központja, az AmeriCorps of Cape Cod és a New England Akvárium.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei által kifejlesztett új bionikus lábfejet a viselője a gondolataival is képes mozgatni: a rendszer leolvassa a láb izmai felől érkező jeleket, amit aztán az elektromosan működtetett boka vezérlésére konvertál át – számolt be róla a The Guardian.

A Nature Medicine című tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint hét beteg kapott bionikus lábat, az ő járásukat pedig hét olyan emberével mérték össze, akik hagyományos protézist használtak. Előbbi csoport tagjai kevesebb fájdalomról számoltak be azután, hogy elvégezték a bionikus láb szabályozásához szükséges műtétet. Összességében sokkal inkább az volt az érzésük, hogy a művégtag a testük része.

Ahhoz, hogy a protézist használni lehessen, egy újfajta amputációs műtéti eljárásra (agonist-antagonist myoneural interface, AMI) van szükség. Ennek célja, hogy az eljárás során két pár izomkapcsolatot megőrizzenek a szakemberek, amelyek az egészséges láb hajlítására és irányzására, valamint a lábfej oldalra billentésére szolgálnak.

A hagyományos műtétek során ezek az izomkapcsolatok megszakadnak, az AMI alatt azonban újra összekapcsolják őket. Ennek köszönhetően bár a betegnek már nincs lába, az izomösszehúzódások továbbra is nyomon követhetők maradnak. Ezt egy algoritmus segítségével az elektromosan működtetett bionikus boka mozgatására lehet átkonvertálni.

Hugh Herr, a tanulmány vezető szerzője szerint – akinek 1982-ben egy fagyási sérülés miatt mindkét lábát amputálni kellett – a beavatkozásnak köszönhetően az érintettek nemcsak a sík terepen tudnak majd biztosabban mozogni, hanem túrázni és táncolni is könnyű lesz nekik. Emellett 41 százalékkal gyorsabban tudnak vele járni a betegek.

A szakember abban bízik, egy napon ő is viselheti majd az újfajta bionikus végtagot.