A lengyel elnök és a kormány közötti konfliktus

A lengyel elnök, Andrzej Duda, szabotálja az általa kinevezett kormány külpolitikáját, és nem hajlandó aláírni a külügyminiszter által javasolt nagyköveti felmentéseket és kinevezéseket. Az elnök azzal érvel, hogy a nagykövetségek vezetői nem a kormányt, hanem a Lengyel Köztársaságot képviselik, ezért jogában áll felülbírálni a minisztérium javaslatait.

A lengyel alkotmány szerint az elnök képviseli az államot a külkapcsolatokban és nevezi ki, illetve menti fel a nagyköveteket. Ugyanakkor köteles együttműködni a Minisztertanács elnökével és az illetékes miniszterrel a külpolitika terén. Ennek ellenére Duda elnök gyakran nem teljesíti ezt az együttműködési kötelezettséget, és a kormány által elfogadott törvényeket rendszeresen megvétózza vagy az Alkotmánybírósághoz küldi, ezzel akadályozva a kormányprogram végrehajtását.

A kormányt támogató polgárok csalódottsága nő, és elemzők szerint ez Donald Tusk miniszterelnök bukásához vezethet a 2027-es ciklus vége előtt. A konfliktus részeként az elnök nem hajlandó kinevezni a kormány által támogatott nagyköveteket, és nem vonja vissza azokat, akik a saját kormányukkal szemben lépnek fel.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Gazeta Wyborcza szerint Morawiecki volt miniszterelnök megpróbálta rávenni Giorgia Meloni olasz kormányfőt, hogy ne adjon agrément-t az új lengyel nagykövetjelöltnek, de Meloni ezt visszautasította.

Az elnök megbízatása 2025 augusztusában jár le, és addig a feszültség valószínűleg fennmarad közte és a kormány, valamint a törvényhozás mindkét háza között. A 2023 októbere óta ellenzékben lévő Jog és Igazságosság párt még nem döntött a következő elnökválasztási jelöltjéről, és a jelenlegi kormányoldalon Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesternek van a legnagyobb esélye a jelöltségre.