A BBC kínos szójátéka Cristiano Ronaldóval kapcsolatban

A BBC élő adásban egy kínos szójátékkal támadta meg Cristiano Ronaldót a portugál-szlovén Európai-bajnoki nyolcaddöntő alatt.

A portugál támadó a hosszabbításban kihagyott egy büntetőt, amit Jan Oblak, a szlovén kapus hárított, így a mérkőzés 0-0-s állása nem változott, és kérdésessé vált Portugália továbbjutása a tornán. A BBC stúdiójában a kihagyott büntetőt követően a "Misstiano Penaldo" felirat jelent meg a képernyőn, ami Cristiano Ronaldo nevével rímel, és egyben a kihagyott büntetőre (missed penalty) is utal.

A BBC ezen lépését széles körben bírálták a közösségi médiában, sokan hitetlenkedve fogadták, hogy egy ilyen esemény egyáltalán megtörténhetett egy komoly médium élő adásában. John Terry, az angol válogatott korábbi játékosa, aki maga is kihagyott egy döntő tizenegyest 2008-ban a Chelsea színeiben a Bajnokok Ligája döntőjében, csupán egy szót reagált: "szégyen".

A mérkőzés során Ronaldo többször is elsírta magát, annyira frusztrálta a saját sikertelensége. A 105. percben elpuskázott tizenegyes után a 39 éves portugál klasszis lehajtotta a fejét és elsírta magát, csapattársai azonnal körbevették, vigasztalni próbálták.

Tizenöt perccel később, a tizenegyespárbaj első rúgójaként Ronaldo ismét ott állt Oblakkal szemben, és bár a kapus megérezte, hová érkezik majd a labda, nem tudott hárítani. A meccs utáni interjúk során Ronaldo ismét elérzékenyült. „Még a legerősebb embereknek is vannak rossz napjaik. Akkor kerültem a legmélyebbre, amikor a csapatomnak a legnagyobb szüksége volt rám” – magyarázta, aztán arról beszélt, hogy a szomorúsága végül örömbe fordult, amikor megnyerték a meccset. Mert míg ők egymás után mindhárom tizenegyesüket belőtték, a szlovénok első három lövését kivédte a kapusuk, Diogo Costa. „Most szomorú és boldog is vagyok egyszerre. De az a lényeg, hogy élvezzük ki. A csapat nagyszerű munkát végzett, a végsőkig harcoltunk, és azt hiszem, megérdemelten nyertünk, mert fölényben voltunk” – tette hozzá a csapatkapitány.

Ronaldo a következő meccsükről, a franciák elleni negyeddöntőről is beszélt, amelynek szerinte az ellenfél a favoritja. „De harcolni fogunk, a csapat jól teljesít én pedig mindig a lehető legtöbbet fogok nyújtani a címeres mezben. Kihagytam egy büntetőt, de én akartam lenni, aki a párbajban először betalál, nekem kellett vállalnom a felelősséget” – fűzte hozzá.

A portugál sztár egy másik interjúban azt is elárulta, hogy ez valószínűleg az utolsó Európa-bajnoksága. „De nem emiatt érzékenyültem el, minden, ami a futballal kapcsolatos, ezt váltja ki belőlem” – magyarázta, és azt is megjegyezte: a leginkább az motiválja, hogy boldoggá tegye az embereket.