44 000 éves jégbe fagyott farkas boncolása

Először boncoltak fel egy jégkorszakból származó, körülbelül 44 ezer évvel ezelőtt elpusztult farkast, amelyet orosz tudósok vizsgáltak meg részletesen.

A Jakutföldön talált farkas tetemét 2021-ben fedezték fel Oroszország északkeleti részén, az Abijszkij kerületben, és a boncolást a Jakutszkban található Észak-keleti Szövetségi Egyetem laboratóriumában végezték el június második felében. Albert Protopopov, a Jakut Tudományos Akadémia őskori faunát kutató osztályának vezetője szerint ez az első alkalom, hogy a világon ilyen késői pleisztocén korszakból származó ragadozót találtak.

Jakutföld, ahol a leletet felfedezték, jelentős erdőségekkel és mocsarakkal rendelkezik, területének nagy részét permafroszt borítja, és a téli hőmérsékletek extrém mértékben, akár mínusz 64 Celsius-fokig is lecsökkenhetnek. Protopopov kiemelte, hogy a növényevők gyakran megőrződnek a mocsarakban, de nagy ragadozók ritkán kerülnek elő ilyen állapotban.

A klímaváltozás okozta olvadás következtében nem ritka jelenség, hogy permafrosztba fagyott állati tetemek kerülnek elő, azonban a farkas esete különleges, mivel egy nagy és aktív ragadozóról van szó, amely méretét tekintve csak kicsit marad el a barlangi oroszlánoktól vagy medvéktől. A lelet fontos betekintést nyújthat a térség pleisztocénkori történetébe, és lehetőséget ad arra, hogy a tudósok megállapítsák, mivel táplálkozott a farkas, valamint hogy milyen rokoni kapcsolatban állt a régió egykori farkasaival.