Lipótmezői elitiskola: Több százmillió forint költés, de még a bontás sem kezdődött el

Már működnie kellene a II. kerületi egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyén tervezett bentlakásos nemzetközi elitiskolának, azonban a projekt még az építési-bontási tervek benyújtásáig sem jutott el, miközben a kormány által létrehozott vagyonkezelő alapítvány jelentős összegeket költött.

A Közép-európai Oktatási Alapítvány, melyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter alapított, tavaly összesen 402 millió forintot fordított különböző szolgáltatásokra. Ezen belül ingatlanüzemeltetésre 227,9 millió forintot, tanácsadói díjakra 110,8 milliót, jogi szolgáltatásra 32 milliót, vagyonellenőrre 15,4 milliót, számviteli és könyvvizsgálati szolgáltatásra 8,9 milliót, irodabérletre 4,4 millió forintot, míg bérekre és járulékokra további 47,5 millió forintot költöttek.

Az alapítvány főigazgatója, Pacsay-Tomassich Orsolya és helyettese havi 750-750 ezer forintos díjazásban részesülnek, míg a kuratórium tagjai nem veszik fel a tiszteletdíjukat. Pacsay-Tomassich egy másik, szintén Szijjártó által alapított vagyonkezelő alapítványban is főigazgatói posztot tölt be, ahol 3,2 millió forintos fizetést kap.

A tervezett nemzetközi iskola megvalósítása jelenleg lehetetlennek tűnik, tekintettel arra, hogy az épület felújításának költségeit 110 milliárd forintra becsülik, míg az alapítvány kezdeti 3,5 milliárd forintos vagyona 2,8 milliárd forintra csökkent. A költségvetési helyzet és az uniós források hiánya miatt nem látszik, honnan lehetne ekkora összeget előteremteni. Korábbi sajtóértesülések szerint az oktatás elindítását csak 2032-re tervezi a kormány.

A Fudan Hungary Alapítvány, amely a kínai Fudan Egyetem magyarországi projektjéhez kapcsolódik, továbbra is aktív, és a kuratóriumi, valamint felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíjat is kapnak. Az előző évben a kuratóriumi tagok 34,6 millió forintot, a felügyelőbizottsági tagok 15,9 millió forintot, az ügyvezetés pedig 27,7 millió forintot kapott. Összességében azonban kevesebbet költöttek, mint a Közép-európai Oktatási Alapítvány, összesen 54 millió forintot fordítottak különféle szolgáltatásokra.