Mexikó kiadta az Egyesült Államoknak a Sinaloa-kartell egyik befolyásos tagját

Mexikó kiadta az Egyesült Államoknak Sergio Miguel Vega Mendozát, a Sinaloa-kartell egyik magas rangú tagját, aki a kábítószer-terjesztés koordinálásáért és felügyeletéért volt felelős.

Sergio Miguel Vega Mendoza a Sinaloa-kartell egyik befolyásos tagjaként tevékenykedett, és ő volt felelős az Egyesült Államokban terjesztésre szánt nagy mennyiségű kábítószer szállításának koordinálásáért és felügyeletéért. Mexikó a mexikói főügyészségre hivatkozva adta ki őt az Egyesült Államoknak.

Mendoza tavaly nyáron került letartóztatásra Mexikóvárosban, egy kolumbiai szövetségi bíróság körözése alapján. A mexikói média szerint közel állt Ivan Archivaldo Guzman Salazarhoz, a Sinaloa-kartell vezetőjének, Joaquin „El Chapo” Guzmannak a legidősebb fiához, aki jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban.

El Chapo 2016-ban történt kiadatása után fiai, köztük Ivan Archivaldo Guzman és Ovidio Guzman vették át a kartell irányítását. Ovidio Guzmant 2023 szeptemberében adták át az amerikai hatóságoknak.

Merrick Garland amerikai főügyész hangsúlyozta, hogy a többi testvér – Joaquin, Ivan Archivaldo és Jesus Alfredo Guzman – elfogását és átadását kéri, akiket szövetségi kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolnak.

Az Egyesült Államok kábítószer-ellenes ügynöksége (DEA) jelentős erőfeszítéseket tesz a Sinaloa-kartell ellen, amelyet az Egyesült Államokban évente több tízezer ember halálát okozó ópiát, a fentanil kereskedelmében a fő bűnösnek tartanak.