A nő, aki egyszerre vert át három férfit

A vígjátékok gyakori témája a szerelem, de a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában, a Handabasában, nyolc karakter kapcsolódik egymáshoz különös módon a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján.

Szerelem vagy barátság? Ez a kérdés kerül előtérbe a Handabasa, avagy a fátyol titka című darabban, amelyet Görgey Gábor írt Vörösmarty Mihály művei alapján. A történet középpontjában három férfi áll, akik mind ugyanabba a lányba, Vilmába szeretnek bele, aki viszont egy trükkel próbálja őket megleckéztetni.

Villany le, mosoly fel

Az előadás már a kezdetektől eltér a megszokottól, hiszen a színészek már a közönség beengedése előtt a színpadon tartózkodnak, és unatkozásukat a nézőkkel is megosztják. A közönség bevonása, a humoros légkör és a színpad és nézőtér közötti határok lebontása jellemzi az előadást, amely izgalmasan indítja be a történetet.

A három férfi mellett megjelenik egy Vörösmarty-könyvet olvasó, érzelmekre vágyakozó fiatalember, Hangai Sándor, aki szintén belekeveredik a szerelmi bonyodalmakba. A lányok, Vilma és szobalány, Lidi, egy újabb könyvvel próbálják megváltoztatni Hangai viselkedését, ami újabb fordulatokhoz vezet.

Mintha egyszerre két darabot néznénk

Az előadás során kiemelkedik László Judit és Mezei Kinga alakítása, akik jelentősen hozzájárulnak a darab sikeréhez. A díszlet és a jelmezek is hozzájárulnak a történet könnyedségéhez, azonban az előadás nem mentes a hibáktól. A dalok különállónak tűnnek a prózai részektől, és néha a színészi játék modorossá válik.

A Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljának többi produkciójáról is írtunk már, de a Handabasa különleges helyet foglal el a fesztivál kínálatában.