A megfelelő fürdőruha kiválasztása életet menthet

A gyermek fürdőruhájának színe döntő lehet a vízben való láthatóság szempontjából, ami hozzájárulhat a fulladásos balesetek megelőzéséhez. Az Alive Solutions által végzett kutatások szerint az élénk, kontrasztos, neonszínek a legalkalmasabbak erre a célra.

A nyári időszakban gyakran hallunk tragédiákról, amelyek a strandokon történnek, és a gyermek fulladások gyakran csendes, észrevétlen események. Az Alive Solutions kutatása rámutatott, hogy a neonszínek, mint például a neonsárga, narancssárga, rózsaszín és élénkpiros, segíthetnek a gyermek gyorsabb észlelésében a vízben.

Bernard Fisher, az Amerikai Életmentő Szövetség egészségügyi és biztonsági igazgatója szerint a világos és kontrasztos színek előnyösebbek, mivel jobban látszanak a vízben, így az életmentők és a szülők hamarabb észrevehetik a bajba került gyermeket.

A vizuális tesztek alapján a világoskék, fehér, szürke vagy zöld színű fürdőruhák kevésbé láthatóak a vízben, ezért ezeket érdemes elkerülni. Ezzel szemben a világos és kontrasztos színek, mint a neonszínek, jobban észrevehetőek a víz alatt és a felszínen is.

Az Alive Solutions cég két kísérletet is végzett, amelyek során különböző színű fürdőruhákat helyeztek el a vízben, hogy megállapítsák láthatóságukat. Natalie Livingston, az Alive Solutions tulajdonosa elmondta, hogy a vízben a legkisebb felszíni hullámzás és tükröződés is ronthatja a látási viszonyokat.

A tesztek során a világos színű úszómedencében a rikító rózsaszín és a narancssárga fürdőruhák voltak a leglátványosabbak, míg a fehér és világoskék fürdőruhák szinte láthatatlanok voltak. A tó vizében az élénk neonszínek bizonyultak a legjobban láthatónak, de a rikító rózsaszín már nem teljesített jól, és a fehér, kék, zöld és fekete színek szinte láthatatlanok voltak.

A kutatások alapján a neonszínű fürdőruhát viselő gyerekeknek nagyobb esélyük van arra, hogy időben észrevegyék őket veszély esetén. Mindazonáltal a szakértők hangsúlyozzák, hogy a szülők soha ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeket a víz közelében.