Warren Buffett megváltoztatta végrendeletét

A világ egyik leggazdagabb embere, a 93 éves Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési holding vezetője, módosította végrendeletét, és kivette belőle a Bill & Melinda Gates Foundationt.

Warren Buffett, aki a Berkshire Hathaway befektetési holding vezetője és legnagyobb résztulajdonosa, jelentős változtatást hajtott végre a végrendeletében. A vállalat, amelynek Buffett a vezetője, számos fontos iparágban rendelkezik jelentős részesedéssel, többek között az élelmiszeripari Kraft Heinz, az American Express, a Bank of America, a Coca-Cola és az Apple legnagyobb részvényesei között van jelen.

Buffett vagyonát jelenleg 128 milliárd dollárra becsülik, ami körülbelül 47 ezer milliárd forintnak felel meg, és ezzel a világ leggazdagabb embereinek toplistáján a 10. helyen áll. Ismert arról is, hogy jelentős összegeket fordít jótékony célra, és korábbi végrendelete szerint vagyona 99%-át öt jótékonysági alapítványnak szánta, amelyek közül négy a saját családjához kötődik, az ötödik pedig a Bill & Melinda Gates Foundation volt.

Az új rendelkezés értelmében azonban a Gates alapítvány kikerül a kedvezményezettek közül. Buffett a Wall Street Journalnak adott interjújában elárulta, hogy nem tervezi, hogy halála után is folytatja az adományozást a Bill és Melinda Gates Alapítványnak. Ehelyett vagyonát egy új jótékonysági trösztbe helyezi, amelyet három gyermeke fog felügyelni. Buffett indoklása szerint többször is módosította már a végakaratát, és jelenleg úgy érzi, gyerekei ítélőképességében bízik a legjobban azzal kapcsolatban, hogy a hatalmas vagyon jó célra lesz fordítva.

Annak ellenére, hogy a Gates alapítvány kikerült a végrendeletből, Buffett továbbra is támogatja azt. A hagyományos nyári jótékonysági adományozás során, amelyben idén 5,3 milliárd dollárt osztott szét, a Gates alapítvány továbbra is részesült a támogatásból. Buffett, aki korábban maga is tagja volt az alapítvány vagyonkezelő vezetőségének, 2021-ben mondott le erről a posztról.

A Berkshire Hathaway pénteken közölte, hogy Buffett nagyjából 9000 A osztályú részvényt alakít át több mint 13 millió B osztályú részvényre. Körülbelül 9,3 millió részvényt kap majd a Bill & Melinda Gates Foundation Trust, míg a fennmaradó részvényeket pedig négy családi jótékonysági alapítvány között osztják szét. Mark Suzman, a Gates Alapítvány vezérigazgatója szerint Buffett több mint 18 éve rendkívül nagylelkűen támogatja az alapítványt adományokkal és tanácsokkal, és nagyon hálásak vagyunk legutóbbi adományáért és az összesen mintegy 43 milliárd dollárnyi hozzájárulásáért.

Buffett tavaly mintegy 870 millió dollárt adományozott családja által működtetett négy jótékonysági szervezetnek. 2022-ben pedig körülbelül 750 millió dollárt ajánlott fel ugyanezeknek az alapítványoknak. A bejelentett adományok után Buffett birtokában marad még 207 963 Berkshire Hathaway "A" osztályú részvény és 2586 "B" osztályú részvény, amelyek összértéke nagyjából 128 milliárd dollárra tehető.