Hónapokig az űrállomáson rekedhet a Boeing meghibásodott űrhajója

A Boeing Starliner űrhajója akár három hónapig is kénytelen lehet a Nemzetközi űrállomáson (ISS) maradni, miután a NASA úgy döntött, hogy a tervezett 45 napos tartózkodást 90 napra emeli – számolt be róla a CNN.

A Boeing űrhajójának fejlesztése során számos akadályba ütközött a vállalat, jelentős összegeket fektetve a projektbe. A SpaceX-szel szemben, amely már 2020-ban sikeresen eljuttatott két űrhajóst az ISS-re, a Boeing csak 2022-ben tudta megvalósítani az első, legénység nélküli tesztrepülést, és a legénységgel végzett repüléseket is többször el kellett halasztani technikai problémák miatt. A Starliner végül június 5-én indult útnak Butch Wilmore és Suni Williams asztronautákkal a fedélzetén a Kennedy Űrközpontból.

Az űrutazás során az űrhajóval kapcsolatos problémák nem szűntek meg: héliumszivárgást észleltek, és több manőverező hajómű is leállt. Ennek ellenére sikerült az ISS-re dokkolni. A NASA csak akkor engedi elindulni az űrhajót a Földre, ha teljes mértékben biztosak lehetnek abban, hogy az út során nem lépnek fel további hibák. Jelenleg úgy tűnik, az öt hajóműből egyet sem lesznek képesek használni a visszaúton.

A visszatérés elhalasztásának egyik oka, hogy a NASA további teszteket végezzen az új-mexikói sivatagban, amelyek eredményei alapján meggyőződhetnek az űrhajó földi visszatérésének biztonságosságáról. A korábban a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben, miszerint „az űrhajósok odafenn ragadtak az ISS-en”, a NASA megerősítette, hogy az asztronauták biztonságban vannak.