Mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezet fejlesztése

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat bejelentette, hogy a Területi- és Településfejlesztési operatív program keretében mintegy 350 millió forint vissza nem térítendő támogatást fordítanak a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezet fejlesztésére.

A beruházás első ütemében, amelyre 211 millió forintot szánnak, útépítési munkálatokat hajtanak végre. A fejlesztés a Mosonmagyaróvár belterületén található Mosonszentjánosi út és Szent-Györgyi Albert út területén zajlik, ahol a Mosonszentjánosi utat a korábban kiépített szakaszától a Szent-Györgyi Albert útig, továbbá a Szent-Györgyi Albert utat a Puskás Tivadar útig tervezik kiépíteni.

A tervezési terület környezetében ipari és szolgáltató ingatlanok helyezkednek el, és a projekt várhatóan 2021 szeptember végéig fejeződik be.

A különleges gazdasági övezetek létrehozásáról szóló törvényt 2020-ban fogadta el az Országgyűlés. A jogszabályt bírálók szerint a törvény lehetővé teszi, hogy a települési önkormányzatoktól területeket vegyenek el a megyei önkormányzatok javára, és ezáltal az átadó önkormányzatok adóbevételei csökkenhetnek.

A Miniszterelnökség korábban reagált a kritikákra, hangsúlyozva, hogy a változás nem érinti a helyi és központi adók meglévő arányát, nem vonatkozik a fővárosi, budapesti kerületi és megyei jogú városokban megvalósuló beruházásokra, továbbá az állam nem von el adóbevételt az önkormányzatoktól.

2021-ben négy mosonmagyaróvári cég – az Immo Reál Kft., a Milüp Kft., a Moson Projekt Kft. és az Alas Minerals Hungaria Kft. – kezdeményezte a terület különleges gazdasági övezetté nyilvánítását, amivel a megyei önkormányzat is egyetértett.