Shane Tusup olimpiai járadék-igényének tisztázása

Shane Tusup, Hosszú Katinka egykori edzője és férje, a pletykák szerint igényt tartana a tanítványa/exneje után járó edzői olimpiai életjáradékra, amelyet Hosszú Katinka riói olimpiai sikerei alapoztak meg.

Shane Tusup 2012 és 2018 között volt Hosszú Katinka edzője, és a házasságuk 2019-ig tartott. Az edzői életjáradék összege jelenleg havi nettó 2 112 400 forint. A jogszabályok szerint azonban több feltételnek is meg kell felelni ahhoz, hogy valaki jogosult legyen az életjáradékra. Az egyik ilyen feltétel a magyar állampolgárság, amelynek a járadék megállapítására irányuló hatósági eljárás idején kell fennállnia. Shane Tusup már két éve magyar állampolgár, így ha megindítja az eljárást, ez a feltétel nem jelent akadályt számára.

A sportoló felkészítő edzőjeként vagy nevelőedzőjeként való tevékenységét dokumentumokkal kell igazolni, és a sportolónak befolyástól mentesen kell megjelölnie az edzőt. Az edzői életjáradékra való jogosultság törvényi feltételeinek fennállását minden esetben vizsgálni kell, függetlenül attól, hogy az edző családtagja-e a sportolónak vagy sem.

Az öttusa sportág esetében a sportoló több edzőt is megjelölhet, és az edzői járadékot az ő javaslatuk alapján osztják meg. Azonban minden sportágban, így az úszásban is, a sportolónak legalább 30 nappal az olimpia előtt írásban kell javaslatot tenni az edzői életjáradékra, és ezt a javaslatot később nem lehet módosítani.

Hosszú Katinka nagypapája, Bakos László, aki már elhunyt, jogosult volt az életjáradékra, mivel megfelelt a szükséges kritériumoknak. Shane Tusup esetében azonban még nem érkezett be folyamodvány az Államtitkársághoz, így jelenleg nem állapítható meg egyértelműen, hogy jogosult lenne-e az életjáradékra.