Európa-rekorder a magyar élelmiszerárak növekedése

Európa-rekorder lett a magyar infláció, elsősorban az élelmiszerek drágulása miatt, és a jegybank volt elnöke, Bod Péter Ákos szerint a közeljövőben nem is várható csökkenés.

Az RTL Híradó riportjában a piaci árusok megjegyezték, hogy a vásárlók már nem a legszebb árut, hanem a legjobb árat keresik a piacokon. A kormány 2022 elején árstopot vezetett be bizonyos élelmiszerekre, és különadókat szabott ki az extra-profitot termelő kiskereskedelmi láncokra, hogy fékezze a drágulást. Ennek ellenére Magyarország elérte, sőt meg is haladta az élelmiszerek átlagos uniós árát, kilenc tized százalékkal. Az olajok és zsírok ára az uniós átlag 122 százalékán áll, a tej, sajt és tojás 118 százalékkal haladja meg az átlagos európai árszintet, míg a hús az uniós átlag 81 százalékába kerül.

Bod Péter Ákos szerint egy árszint emelkedése önmagában még lehetne pozitív jelenség, mivel minél fejlettebb egy ország, annál magasabbak az árak. Azonban Magyarországon a bérek jelentősen elmaradnak az európai átlagtól, ami problémát jelent.

A volt jegybankelnök három fő okot lát az élelmiszerek árának uniós ütemnél nagyobb mértékű emelkedésére: a gyenge forintot, a magas adókulcsot és a magyar élelmiszeripar versenyképtelenségét. Az élelmiszereket terhelő 27 százalékos áfa mérséklése segíthetne az árak csökkentésében, de Bod Péter Ákos szerint a költségvetés jelenlegi helyzete miatt erre nincs lehetőség. Az élelmiszerekre vonatkozó adót utoljára a túró rudi esetében csökkentették, amikor a kormány a 27 százalékos áfát 18 százalékra mérsékelte.