Diana hercegné ikonikus bosszúruhája

Három évtizeddel ezelőtt, Diana hercegné felvette azt a fekete selyemestélyit, amelyet ma már a popkultúrában egyszerűen csak „bosszúruhaként” emlegetünk. Az ejtett vállú, testre simuló, aszimmetrikus szegélyű ruha viselésével a walesi hercegné megszegte a brit királyi család szabályait, és ezzel egy időben Károly herceg is közreműködött abban, hogy felesége címlapokra kerüljön.

1994-ben, egy szerdai napon Károly herceg egy tévéműsorban ismerte be, hogy hűtlen volt feleségéhez, Diana hercegnéhez. Ezt követően Diana hercegné a Vanity Fair partiján jelent meg a később ikonikussá vált fekete estélyiben.

Aznap este két jelentős esemény is történt: Diana hercegné egy jótékonysági vacsorára volt hivatalos, és a tévében bemutatták a Károly herceg – A magánember és a közéleti személyiség című dokumentumfilmet, amelyben a herceg beismeri hűtlenségét. Károly a dokumentumfilmben őszintén válaszolt a hűségét firtató kérdésre, és bár nem említett nevet, köztudott volt, hogy Camilla Parker-Bowles-szal ápol közeli kapcsolatot.

A New York Times korabeli beszámolója szerint a hűtlenség híre már két nappal korábban kiszivárgott, de a nyilvánosság előtt csak a dokumentumfilm adásával vált hivatalossá a házasságtörés ténye. Diana hercegné azonban nem kerülte el a kamerákat, hanem felvette a fekete ruhát és a legszebb mosolyát, ezzel is üzenve Károlynak és a világnak.

A hercegné eredetileg egy Valentino-ruhát viselt volna, de miután a sajtó tudomást szerzett a tervéről, egy három éve szekrényében őrzött Christina Stambolian által tervezett estélyit választott helyette. Stambolian szerint Diana egy különleges ruhát szeretett volna egy különleges alkalomra, és bár először kockázatosnak tartotta a választást, végül a fekete szín mellett döntött.

A ruha ára 900 font volt, és a csekket Károly herceg nevére állították ki. A megjelenés nagy sajtóvisszhangot kapott, és Diana azzal üzent a világnak, hogy nem fog csendben otthon ülni és tűrni.

Eloise Moran, aki könyvet írt Diana stílusáról, a bosszúruhát a hercegné egyik legszenzációsabb húzásának tartja, és Darnell-Jamal Lisby divattörténész szerint az emberek azonosulni tudtak Dianával, aki a ruhával kifejezte szenvedését és önkeresésének fontos állomását jelölte meg.

A bosszúruha koncepciója a popkultúrában is megjelent, például Beyoncé és Taylor Swift dalokban utaltak rá, Rihanna pedig egy bálon tisztelgett Diana előtt. A ruha a A korona sorozatban is megjelenik, Elizabeth Debicki számára jelentőségteljes volt viselni az újraalkotott darabot.

Az eredeti bosszúruhát 1997-ben árverésre bocsátották, és egy skót házaspár vásárolta meg. A ruha tervezője, Christina Stambolian néha azt kívánja, bárcsak soha nem készítette volna el az ikonikussá vált darabot.