Az orosz dzsúdósok bojkottálják az olimpiát

Az orosz dzsúdó szövetség bejelentette, hogy nem vesz részt az idei olimpiai játékokon, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által támasztott követelményeket megalázónak tartják. Az MTI szerint a NOB korlátozta az orosz sportolók részvételét, és csak négy dzsúdós indítását engedélyezte a korábban kvótát szerzett 17-ből.

Az orosz szövetség szerint a NOB döntése aláássa az olimpiai mozgalom hitelességét, és megsemmisíti azt a státuszt, hogy az ötkarikás játékok a világ legfontosabb sporteseménye. Emiatt döntöttek úgy, hogy nem állnak rajthoz a versenyen.

A NOB által bevezetett többszintű ellenőrzési rendszer részeként az orosz sportolóknak többek között el kellett határolódniuk az Ukrajna elleni háborútól, és igazolniuk kellett, hogy nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel. Ezen feltételek nem teljesítése miatt több orosz dzsúdós, köztük a nehézsúlyú világ- és kétszeres Európa-bajnok Inal Taszojev, valamint a tokiói olimpián Teddy Rinert legyőző Tamerlan Basajev is kiesett a szűrőn.

A dzsudó, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik kedvenc sportágaként is ismert, jelentős népszerűségnek örvend Oroszországban. Putyin elnök olyannyira kedveli ezt a sportot, hogy 2017-ben Budapestre is ellátogatott a cselgáncs-világbajnokságra, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is megjelent. Az orosz sportolókat semleges színekben engedné versenyezni a NOB, de csak akkor, ha elhatárolódnak az Ukrajna elleni háborútól.