Az elszánt szurkolók, akik nem tértek haza

Ötvenkét évvel ezelőtt, 1972. június 17-én, az Európa-bajnokság bronzmérkőzésén a magyar labdarúgó-válogatott Belgiummal szemben lépett pályára, de a sportesemény mellett egy másik, szokatlan esemény is beírta magát a történelembe: egy busznyi magyar szurkoló úgy döntött, hogy nem tér haza, és politikai menedékjogot kért.

Az 1970-es évek Magyarországán a kék útlevéllel rendelkező, rendszerhű állampolgárok háromévente léphették át a határt, de létezett csoportos útlevél is, amelyet főként sport- és kulturális rendezvényekre utazó kiválasztottak kaphattak meg. Kádár János döntése értelmében, a belgiumi Európa-bajnoki mérkőzésre több busznyi párttagot engedtek ki, hogy buzdítsák a magyar csapatot. A mérkőzés után azonban egy csoport szurkoló a nagykövetségeken és más hivatalos helyeken jelent meg, menedékjogot kérve.

Joe Robert, aki jelenleg Floridában él, elmondása szerint édesapja is azon a buszon utazott, amelynek utasai nem tértek haza. Apja egyetemi végzettségű párttag volt, és a szocialista rendszer által nevelt árva gyermekként kapta meg az utazás lehetőségét. Már gimnazista korában tervezte a disszidálást, és a belga meccs kínálta a tökéletes alkalmat. A buszon utazó fiatal mérnökök és munkások nem beszéltek meg előre semmit, de kiderült, hogy mindannyian hasonlóan gondolkodtak. A csoport vezetője, egy idősebb párttag is hasonló szándékkal utazott, titokban levelezett az 1956-ban kivándorolt szerelmével.

A stadionból a szünetben távoztak, mondván, hogy a mosdóba mennek, és egy órán belül már Brüsszelben voltak, ahol politikai menedékjogot kértek. Érdekesség, hogy a magyar csapat gólját szerző Kű Lajos öt évvel később szintén Belgiumba disszidált.

A Kádár-rendszerben komoly következményei voltak a disszidálásnak. A jogellenes külföldön tartózkodásért távollétében is börtönbüntetés járt, és a disszidensek Magyarországról ki voltak tiltva. A sportolókat évekig nem engedték játszani, a családtagok pedig nem kaphattak bizalmi állást, nem tanulhattak, nem utazhattak, és nem kaptak útlevelet. A leveleiket felbontották, a csomagjaikat kirabolták, és nem tehettek feljelentést.

A szabadság értékét ma már sokan élvezhetjük, amikor az Európai Unió tagjaként szabadon utazhatunk a kontinensen, és követhetjük kedvenc sportolóinkat a nagy eseményeken.