Michael Jackson félmilliárd dolláros adóssággal rendelkezett halála előtt

Michael Jackson több mint 500 millió dolláros adósságot halmozott fel halála idején, amit új bírósági dokumentumok tárnak fel. A pop királyaként emlegetett énekes 2009-ben hunyt el, és hagyatékának végrehajtói által benyújtott bírósági beadvány részletezi a halálakor fennálló pénzügyi nehézségeket.

A dokumentumok szerint Jackson legértékesebb vagyontárgyait jelentős adósság és hitelezői követelések terhelték. Halála előtt nem sokkal indult volna el This Is It című koncertkörútjára, amely több nagyvárost is érintett volna, de tragikus halála miatt ez nem valósult meg. Halálát az erős sebészeti érzéstelenítő, a propofol okozta túladagolás következtében szenvedte el, amit személyes orvosa, Conrad Murray adott be neki.

Jackson halála után a hagyaték felelősséget vállalt az AEG promóter cég felé, amely mintegy 40 millió dollárt követelt. A hitelezők több mint 65 követelést nyújtottak be, ami további pereskedéseket eredményezett. A hagyaték végrehajtói azonban jelentős részben rendezték ezeket a követeléseket és bírósági kereseteket.

A bírósági beadvány előtt egy könyvvizsgáló tanúvallomása során kiderült, hogy Jackson jelentős összegeket költött ékszerekre, művészeti tárgyakra, bútorokra, utazásra és jótékonysági célokra is. Jackson hagyatékának kedvezményezettjei közé tartozik édesanyja, Katherine, valamint gyermekei, Prince, Paris és Blanket, azaz Bigi. A végrehajtók szerint a kedvezményezettek nem kaptak pénzügyi juttatásokat a hagyatékból, mivel az amerikai adóhivatallal egy adóbevallással kapcsolatos vita áll fenn.

Az adóhatóság szerint a hagyaték kezelője alulértékelte Jackson vagyonát, és emiatt jelentős adó- és büntetési kötelezettségek állnak fenn. Jackson pályafutása során több mint 400 millió lemezt adott el.