Bankkártyás tippek külföldi utazáshoz

A Bankmonitor.hu szakértői fontos tanácsokat adtak a külföldre utazóknak a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket.

Elengedhetetlen, hogy elegendő pénz álljon rendelkezésre a számlán, és legyen vésztartalék is, amelyre váratlan helyzetekben, például autó lerobbanása vagy poggyász elvesztése esetén lehet szükség. Emellett a kauciókra is fel kell készülni, különösen autókölcsönzésnél, ahol ez a tétel több százezer forint is lehet.

Utazás előtt ellenőrizzük bankkártyánk lejárati dátumát, hogy elkerüljük a lejárt kártya okozta problémákat. Ha a kártya épp az utazás alatt járna le, érdemes előre érdeklődni a banknál az új kártya érkezésének időpontjáról.

A kártyalimitek átállítása is fontos lépés, hiszen az utazás során várható tranzakciókhoz kell igazítani a korlátozásokat, például a napi készpénzfelvételi vagy fizetési limitet.

Készpénzfelvétel esetén kerüljük a bankfiókokat, és válasszuk az ATM-eket, lehetőleg a saját bankunk logójával ellátottakat. EU-n kívül magasabb díjakra számíthatunk, így ott inkább kártyás fizetést érdemes előnyben részesíteni.

Külföldi ATM használatakor válasszuk a helyi deviza opciót, mivel a forintban történő tranzakció általában rosszabb árfolyamon történik, mint amit a hazai bankunk kínál.

Ellenőrizzük a bankkártyánkhoz kapcsolódó utasbiztosítást, mert lehet, hogy nem szükséges külön biztosítást kötnünk, bár előfordulhat, hogy a kártya biztosítása nem fedez minden tevékenységet.

Némi készpénz tartása is ajánlott, mivel vannak olyan helyek, ahol nem fogadnak el kártyás fizetést. Itthoni valutaváltás esetén a valutaváltók általában kedvezőbb árfolyamot kínálnak, mint a bankok.

A külföldi bankkártyás tranzakciók könyvelése több napot is igénybe vehet, így az átváltási árfolyam változása miatt az összeg eltérhet az előzetesen várttól.

Mobilbank használatakor gondoskodjunk folyamatos internetkapcsolatról, különösen EU-n kívül, ahol az eSIM roaming szolgáltatások kedvezőbb díjat kínálhatnak.

Végül, de nem utolsósorban óvatosan bánjunk a hitelkártyával, mivel a türelmi időszak lejárta után jelentős kamatokat számíthatnak fel, és a készpénzfelvételre sem ajánlott használni a hitelkártyát a magas kamatok miatt.