Az EU csúcstalálkozójának eredményei és változások

Az Európai Unió állam- és kormányfői egyetlen nap alatt befejezték a csütörtökön kezdődött csúcstalálkozót, ahol többek között Ukrajna támogatásáról és a legújabb szankciókról is döntöttek. A találkozó során elfogadták a stratégiai iránymutatásokat, valamint aláírtak egy biztonsági együttműködést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A pénteken kiadott dokumentum előzetes változatában szereplő, de a végleges szövegből kivett vagy módosított részek között volt az Európai Békekeret támogatásairól szóló megegyezés üdvözlése is. A magyar kormány 6,5 milliárd eurónyi kifizetést tart fel az alapból, amelyből az EU-n kívülre szállított katonai eszközök és fegyverek után térítenének vissza részlegesen pénzt a tagállamoknak.

Az EU megingathatatlan támogatását Ukrajna iránt ismét megerősítették, beleértve a katonai segítség fokozását is, figyelemmel a tagállami védelempolitikák nemzeti jellegére.

A lefoglalt orosz vagyonból nyert különleges bevételek Ukrajna katonai támogatására fordítását a korai változat még üdvözölte volna, azonban a végső változatból ez kimaradt. Az állam- és kormányfők csak annyit állapítottak meg, hogy az elfogadás után a nyáron várható az első kifizetés.

A védelmi iparról szólva, új elemként került be a plusz támogatások egyeztetése. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke kiemelte, hogy a védelmi kiadások terén lemaradt az EU, és a közös költés lehetne az egyik válasz a problémára.

A Közel-Keletről szóló rész változásai között szerepel, hogy a végső változat már csak mély aggodalmat fejez ki és emlékeztet a hágai Nemzetközi Bíróság határozatára, míg az előzetes tervezet Izraelt arra szólította volna fel, hogy ne támadja meg Rafah városát.

A Grúziáról szóló részben a végső szöveg figyelmeztet, hogy az újonnan elfogadott ügynöktörvény gyakorlatilag leállítja az ország csatlakozási folyamatát az EU-hoz.

Az EU stratégiai menetrendjének elfogadása mellett a csúcstalálkozó résztvevői kiemelték az EU értékeinek fenntartásának fontosságát, és hangsúlyozták a jogállamiság előmozdítását és védelmét.