A magyar munkaerőpiac legfrissebb adatai

Az elemzők szerint a magyar munkaerőpiac közelít a foglalkoztatottsági csúcshoz, miközben a munkanélküliségi ráta változása lassul. A legújabb statisztikák szerint a foglalkoztatottak száma növekedett, de a munkanélküliségi ráta is emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a 2024. március és május közötti időszakban a foglalkoztatottak száma 4 millió 745 ezer fő volt, ami 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 108 ezer főre nőtt, míg a közfoglalkoztatottaké 61 ezerre csökkent. A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája 75,1 százalékra emelkedett, ami javulást jelent az előző év azonos időszakához képest.

A munkanélküliségi ráta március és május között 4,4 százalék volt, ami magasabb az egy évvel korábbi 3,9 százaléknál, de alacsonyabb a megelőző három hónapnál. Az NFSZ nyilvántartásában májusban 225,9 ezer regisztrált álláskereső szerepelt, ami csökkenést jelent az előző évhez képest. A rendelkezésre álló álláslehetőségek száma május végére 89,9 ezerre mérséklődött.

Balog-Béki Márta, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője szerint a munkaerőpiac feszessége tovább lassul, de a foglalkoztatottság növekedése kitart. A munkanélküliségi ráta csökkenése elmarad az előzetes várakozásoktól, de a következő hónapokban további csökkenés várható. Az inaktivitás csökkenése és a népesség kismértékű csökkenése mellett a munkanélküliség éves összehasonlításban emelkedik, de ez az emelkedés kisebb, mint korábban.

A gazdaság talpra állása a munkaerőpiacon is érződni fog, és a munkanélküliségi ráta év végére a 4 százalékos szint alá csökkenhet. A gazdasági növekedés erőteljesebbé válása nyomást gyakorolhat az inflációra, ami a bázishatás és a magas reálbérnövekedés miatt amúgy is emelkedhet. A vállalatoknak ezért a hatékonyság és a termelékenység növelésére, valamint tőkeintenzív beruházások megvalósítására kellene törekedniük.

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint a gazdaságilag aktívak száma májusban csökkent, részben a népességfogyás, részben az inaktívak számának növekedése miatt. A foglalkoztatotti létszám változása a hibahatáron belül maradt. A foglalkoztatás ötödik hónapja bővül, ami a munkaerő iránti kereslet fennmaradását jelzi. A foglalkoztatási ráta új csúcsot ért el, és az aktivitási arány is a csúcson maradt. A munkaerőpiac gyors helyreállása és az új termelői kapacitások a bérek dinamikus emelkedését magyarázzák.

A következő hónapokban a munkaerőpiacot a szezonális foglalkoztatás növekedése és az építőipar felívelése pozitívan befolyásolhatja, míg az ipar gyenge teljesítménye és a rendelések visszaesése negatív hatást gyakorolhat. Összességében enyhe javulás várható, és az év végére az állástalanok aránya 4,2 százalék körülire csökkenhet.