Eltűnt egy 19 éves fiú Tenerifén

2024. június 17-én hajnalban eltűnt Jay Slater, egy 19 éves angol kőműves tanonc Tenerifén, aki egy spanyol zenei fesztiválon vett részt két barátjával. Lekéste a szállása felé tartó buszt, és 11 órát gyalogolt, hogy hazaérjen, de ez nem történt meg.

Az utolsó ismert információ szerint még eltűnése előtt felhívta egy Lucy nevű barátját, és elmondta, hogy a telefonja akkumulátora 1 százalékra merült, szomjas, eltévedt, és elvágta a lábát egy kaktusz.

Közel két hete keresik a spanyol hatóságok, a helyi rendőrség, a tűzoltóság és a polgári védelem munkatársai és önkéntesei kutyákkal, drónokkal és helikopterekkel fésülik át a hegyi terepet.

Miközben a hatóságok Tenerifén keresik Jay Slatert, Angliában is kitört a keresési láz. Önjelölt nyomozók a Google térképet bújják, összeesküvés-elméleteket gyártanak, és álhíreket terjesztenek az eltűnéssel kapcsolatban.

Slater családja és barátai szerint az interneten terjedő érdeklődés növeli a szorongásukat, és attól tartanak, hogy az online zaj akadályozhatja a nyomozást.

A család létrehozott egy hivatalos csoportot a közösségi médiában, ahol információkat osztanak meg, és segítséget kérnek a nyilvánosságtól. Egy adománygyűjtő oldalon közel 38 ezer fontot gyűjtöttek össze Jay megtalálására.

Ezzel szemben egy másik csoport, a Jay Slater Discussions and Theories már közel 290 ezer tagot számlál, és kegyetlen elméleteket terjeszt.

David Icke, az ismert konteóterjesztő szerint „Lucy nem létezik”, és összefüggésbe hozta Slater esetét egy manchesteri repülőtéri áramszünettel.

A közösségi médiában és a TikTokon is sokan osztják meg ötleteiket az üggyel kapcsolatban. Egy Paul Arnott nevű bedfordshire-i hegymászó még Tenerifére is elrepült, hogy csatlakozzon a kereséshez.

A közösségi médiában terjedő posztok szerint Jay Slater már otthon van, vagy halott. Egy fénykép, amely egy holttestet ábrázolt, kiderült, hogy Izlandon készült.

Egy összeesküvés-elmélet szerint Slater anyja valójában Karen Matthews, aki színlelte lánya elrablását. Debbie Duncan, Slater anyja szerint ez a spekuláció borzalmas, és akadályozhatja a nyomozást.

Nicola Bulley esetében is hasonló történt, aki 23 nap eltűnés után került elő, és kiderült, hogy véletlenül halt meg.

Az esetek felvetik a kérdést, miért érzik sokan úgy, hogy be kell kapcsolódniuk az ilyen ügyekbe. Az influenszerek és összeesküvés-elméletek terjesztői gyakran az együttérzés hiányával kezelik az eseményeket.

A spanyol rendőrség közölte, hogy sikerült megmenteniük egy 51 éves skót túrázót, David Larkint, aki azonban kijelentette, hogy nem volt szüksége megmentésre.

Jay Slatert továbbra is keresik.