Navracsics Tibor tiltakozik a Hungarikum Bizottság döntése ellen

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter tiltakozását fejezte ki a Hungarikum Bizottság elutasító döntésével szemben, mely szerint a badacsonyi kéknyelű nem része a Hungarikumok Gyűjteményének.

A Hungarikum Bizottság a múlt héten kedden ülésezett, ahol a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által benyújtott közös beadványt tárgyalták, de azt nem támogatták. A döntés indoklását sem Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, sem Navracsics Tibor nem részletezte a badacsonyi sajtótájékoztatón.

Navracsics Tibor kijelentette, hogy érthetetlennek tartja a bizottság döntését, és arra kérte őket, hogy tekintettel Badacsony magyar kultúrtörténetben betöltött szerepére és a kéknyelű badacsonyi identitásban játszott szerepére, vizsgálják felül ezt a döntést. A miniszter úgy véli, hogy a badacsonyi borfajtának, a tokaji aszúhoz és az egri bikavérhez hasonlóan, megilleti a hungarikum cím, és szeretné, ha a Kéknyelű önálló borfajtaként kaphatná meg ezt a megtisztelő elismerést.