A mesterséges intelligencia korlátozása a filmiparban

A Színházi és Színpadi Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (IATSE) hároméves előzetes megállapodást kötött a nagy filmstúdiókkal, amely magában foglalja a fizetésemeléseket és a mesterséges intelligencia alkalmazásának korlátozását.

A Reuters jelentése szerint az IATSE, amely a hollywoodi filmes és televíziós stábokat képviseli, kedden jelentette be az előzetes megállapodást. A szerződés részletei között szerepelnek az elfogadott fizetésemelések, valamint azok a korlátok, amelyek a mesterséges intelligencia alkalmazását szabályozzák a filmiparban.

Az IATSE tagjai, többek között világítástechnikusok, jelmeztervezők és más filmipari szakemberek, a megállapodást a Disney-t, Netflixet és más nagy stúdiókat képviselő Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségével (AMPTP) ratifikálják. A megállapodás értelmében a következő három év során a dolgozók 7%-os, 4%-os és 3,5%-os skálaemelést kapnak.

A mesterséges intelligencia alkalmazása egyre elterjedtebb a filmiparban, azonban az új megállapodás tartalmaz egy tervezetet, amely garantálja, hogy a munkavállalókat nem kötelezhetik arra, hogy olyan módon promptolják a mesterséges intelligencia modelleket, amely a munkavállalók elmozdításához vagy kirúgásához vezethet.