Afgán család nyert pert a magyar állam ellen

A Magyar Helsinki Bizottság afgán ügyfelei sikeresen pert nyertek a magyar állammal szemben a strasbourgi bíróságon, miután 37 napig éheztették őket a röszkei tranzitzónában. Az ügyben érintett menedékkérő anya és kisgyermekei, egy 5 éves és egy 5 hónapos, hosszú időn keresztül nem kaptak ételt a hatóságoktól.

Az afgán F. O. családja nem maradhatott hazájukban, mivel a férj keresztény hitre tért. A férfi és a legnagyobb gyermek először menekült el, és Németországig jutottak. A terhes asszony a második gyermekkel követte őket, Magyarországon kértek menedéket, de miután megindult a menedékjogi eljárás, továbbindultak a férj után. Ausztriában azonban kiutasították őket Bulgáriába, ahol nem volt esélyük védelemre, ezért újra megpróbáltak magyar területre jutni, Szerbiában várták, hogy beengedjék őket az országba, ahol a harmadik gyermek is megszületett.

2017 júliusában a röszkei tranzitzónába engedték be őket, ahol az asszonyt és az öt éves gyermeket ismételt kérelmezőnek minősítették, és a menekültügyi részlegen helyezték el őket. Itt 37 napig tartották őket fogva, ami a törvény által gyerekeknél engedélyezett időtartamnál hét nappal több. Emellett éheztették is őket, az asszony teje elapadt, a baba pedig nem kapott megfelelő tápszert. A család életben maradását karitatív szervezetek ételadományai és sorstársaik embersége biztosította.

A család kiszabadulása után kiderült, hogy Németország volt illetékes a menekültkérelmük elbírálásában, így oda utazhattak és védelmet kaptak.

A Magyar Helsinki Bizottság segítségével 2018 februárjában az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, ahol a múlt héten kimondták a magyar állam jogsértését. A bíróság összesen 7500 eurós igazságos jóvátétel megfizetésére kötelezte Magyarországot.

Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, aki képviselte a három menedékkérő panaszost, kiemelte, hogy az ügyfelek hat év után kaptak elégtételt, és hogy a tranzitzónák gyakorlata gyakran jogszerűtlen volt és veszélyeztette az ügyfelek fizikai biztonságát.

Korábban a strasbourgi bíróság már ítélt meg kártérítést egy négyfős afgán családnak és egy iraki családnak is, akiket szintén éheztettek, illetve a gyerekeknek nem biztosítottak megfelelő oktatást a röszkei tranzitzónában.

A magyar kormány 2020 májusában megszüntette a tranzitzónákat, az Európai Bíróság azonban még abban az évben kimondta, hogy a tranzitzónákban jogellenesen tartották őrizet alatt a menekülteket, és ezzel megsértették az uniós jogszabályokat. Fazekas Tamás hozzátette, hogy jelenleg azok a menedékkérők, akik nem Ukrajna felől érkeznek, lényegében nem engedik az országba, megsértve az uniós jogot is, és azon dolgoznak, hogy végre újra tisztességesen járjon el velük szemben az állam.