Súlyos pénzbírságok a magyar szurkolóknak a Skócia elleni mérkőzésen

Több száz eurós bírságot kaptak azok a magyar szurkolók, akik a vasárnapi Skócia–Magyarország mérkőzésen megszegték a németországi rendezvény szabályait, például pirotechnikai eszközöket használtak, vagy jegy nélkül próbáltak bejutni a stadionba. A magyar rendőrök 32 fővel teljesítenek szolgálatot a labdarúgó-Európa-bajnokságon, egy kétoldalú együttműködési megállapodás keretében.

A magyar rendőrök harmadik alkalommal biztosítanak külszolgálatot nemzetközi sporteseményen, és a kontinensviadalra a kijutásuk tavaly vált bizonyossá. A magyar hatóságok feladatai rendkívül összetettek, több szakaszból állnak, és a biztonsági egyeztetések részeként minden helyszínt alaposan bejárnak. Vattayné Székely Noémi őrnagy, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának kiemelt főreferense hangsúlyozta, hogy a magyar rendőrök a Nemzetközi Rendőri Együttműködési Központban is folyamatosan dolgoznak a magyar válogatott mérkőzései alatt.

A magyar rendőrök feladatai közé tartozik a folyamatos információáramlás biztosítása és a közterületen történő szolgálat a német rendőrökkel együttműködve. Vattayné Székely Noémi kiemelte, hogy elsődleges feladatuk a szurkolókkal való kapcsolattartás. A Carpathian Brigade-ről szóló negatív német sajtóhírek ellenére a magyar szurkolók jó magatartást tanúsítottak.

A vasárnapi mérkőzésen a német rendőrök pirotechnikai eszközhasználat miatt és jegy nélküli stadionba lépési kísérletek miatt intézkedtek. Egy magyar drukker például kétszer próbálkozott bejutni a stadionba, sikertelenül, és emiatt súlyos bírságot kapott. A sajtófőnök szerint, bár húszezer szurkoló követte a küzdelmet a környéken, az intézkedések száma elenyésző volt más nemzetekhez képest.

A magyar rendőrök nem csak a labdarúgó-Eb alatt, hanem más nemzetközi eseményeken is részt vesznek. Áprilisban a 16. magyar rendőri kontingens indult el Szerbiába, ahol a járőrszolgálat a fő feladatuk, többek között az illegális határátlépések megelőzése és az embercsempészek elleni fellépés.

Lattman Tamás, nemzetközi jogász elmondta, hogy a kétoldalú együttműködési megállapodások részét képezi, hogy a rendőrség milyen jogosítványokat gyakorolhat a másik állam területén. Fontos korlátozás, hogy a látogató rendőr kötött a fogadó állam jogszabályaihoz, és a gyakorlat szerint jellemzően nem kap intézkedési jogot. Az Európai Unión kívüli országok esetében, mint például Kína, a rendőröknek is tiszteletben kell tartaniuk az adott állam emberi jogi szabályait.

A németországi demográfiai adatok frissítése szerint, a 2022-es népszámlálás eredményei alapján Németország lakossága kevésbé nőtt, mint korábban feltételezték. A lakosság száma 2011 óta 2,5 millió fővel emelkedett, elérve a 82,7 milliót, ami körülbelül 1,4 millióval kevesebb, mint amennyit korábban feltételeztek. Köln városában különösen nagy volt az eltérés, ahol 5,6 százalékkal kevesebben éltek a vártnál. A népszámlálás szerint 2022. május 15-én körülbelül 10,9 millió külföldi élt Németországban, ami csaknem egymillióval kevesebb, mint amennyit korábban hivatalosan jelentettek. Az Ukrajnából érkező menekültek egy része már tükröződik a német statisztikákban, de a 2022-es népszámlálás még nem szolgál sok információval az érkezésük utáni demográfiai változásokról.