MNB: jelentős klímaberuházásokra van szükség

Az energiaátmenet a világ egyik legnagyobb kihívása, és egyben az egyik legnagyobb lehetősége is, amelyhez a jegybankok új szemléletmódjára is szükség van - emelte ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

A Network for Greening the Financial System (NGFS) londoni konferenciáján hétfőn Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy a gazdaságok fenntartható működésének megteremtése sürgős feladat; ehhez jelentős beruházásokra van szükség, amelyek hozzájárulhatnak az akadozó világgazdasági növekedés élénkítéséhez is. Az alelnök szerint a jegybankoknak integrálniuk kell a környezeti fenntarthatósági szempontokat, mivel a globális felmelegedés növeli az inflációt, rontja a gazdasági környezet kiszámíthatóságát és társadalmi károkat okoz. A klíma változékonysága a vállalatok jövedelmezőségét is negatívan befolyásolja, ami felhívja a figyelmet a pénzügyi rendszer klímakockázatára.

"A fenntartható gazdasági modellre való átállás felgyorsítása a jövő generációi felé vállalt kötelezettségünk" - jelentette ki az alelnök, hozzátéve, hogy a klímasemlegességi célok 2050-re történő eléréséhez a világgazdaság aktuális éves GDP-jének megfelelő összegű új beruházásra lesz szükség. Komoly kihívás, hogy mindezt egy olyan időszakban kell finanszírozni, amikor az elmúlt évek inflációs hullámait követően a kamatok is tartósan megemelkedtek.

Virág Barnabás rámutatott, hogy az energiaátmenetet csak átfogó stratégiák mentén, minden érintett bevonásával lehet sikeresen megvalósítani. Az ehhez szükséges források előteremtéséhez a pénzügyi közvetítőrendszer átalakítása szükséges, amiben a jegybankoknak vezető szerepet kell vállalniuk.

Az alelnök szerint a jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyelestől a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében kell alkalmazniuk. A zöld átmenetet támogató beruházások erősíthetik a gazdasági növekedést, és középtávon támogathatják az alacsony inflációt és a pénzügyi rendszer stabilitását.

"Minden nemzetközi mérés azt mutatja, hogy a fenntarthatósági szemlélet jegybanki működésbe történő beépítésében a Magyar Nemzeti Bank a világ élvonalába tartozik, amely pozíciót a jövőben is meg fogunk őrizni" - zárta előadását Virág Barnabás.

Az NGFS a jegybankok és a pénzügyi szabályozó hatóságok globális együttműködési szervezete, melynek célja az éghajlatváltozásból adódó pénzügyi kockázatok kezeléséhez kapcsolódó ismeretek megosztása, valamint a zöld és fenntartható gazdasági átmenet pénzügyi eszközökkel való támogatása.