Vidnyánszky Attila Marx Tőkéjét viszi színpadra

A Nemzeti Színházban Karl Marx Tőkéjének adaptációját tervezi Vidnyánszky Attila, ami nem kis zavart keltett a nemzeti jobboldal körében. Vidnyánszky a színház magazinjában jelentette be, hogy a következő évadban fogja színpadra állítani a művet, amely már beregszászi időszakában foglalkoztatta a „drámai potenciálja” miatt.

A Nemzeti Színház színlapja szerint a Tőke előadása egy „bohózati elemekkel átszőtt haláltánc” lesz, amely a tőke és az osztályharc fogalmait drámai eszközökkel jeleníti meg. Vidnyánszky interjújában a kommunista ideológia dicsőítésére utaló jeleket látva a fideszes holdudvar már kritikákat fogalmazott meg a rendező darabválasztásával kapcsolatban.

Bayer Zsolt, a Fideszhez közel álló publicista, a Magyar Nemzetben ironikus hangvételben írt a Tőke színpadra állításáról, és további kommunista művek színpadra vitelét is megpendítette. Bayer Zsolt azzal is viccelődött, Vidnyánszky akár a Kommunista kiáltványt is színpadra állíthatná, melyben Magyar Péter is feltűnhetne „az Európát bejáró kísértet” szerepében, míg a Kommunista kiáltvány áriát Rost Andrea énekelné. Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet jelenlegi igazgatója, Schmidt Mária blogján komolyabb hangvételben bírálta a darabválasztást, és felháborítónak nevezte, hogy Vidnyánszky egy olyan műben lát drámai potenciált, amelynek gyakorlatba ültetése világszerte káoszhoz és összeomláshoz vezetett.

Vidnyánszky korábbi rendezéseit figyelembe véve, mint például a Bánk bán vagy a Békemeneten bemutatott minidarab, nem áll messze tőle az ideológizáló színház. Ezért is kérdéses, hogy a Tőke színpadra állítása valóban 180 fokos fordulatot jelent-e a Nemzeti Színházban, vagy a kritikusok aggodalma alaptalan. A válaszra a következő évad végéig kell várni. Fekete Rajmund szerint a kommunizmus továbbra is legitim ideológiának számít, és kifogásolta, hogy Marx szellemi örökségét művészeti formában tárják a közönség elé, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Kertész Imrét idézve így zárja a cikket: „Az egyik megváltóként jelenik meg, és köntöse alatt az ördög lapul; a másik sátánnak öltözik és az is”.