Több mint 35 ezer ember hagyta el Magyarországot tavaly

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023-ban rekordszámú, 35 736 magyar állampolgár döntött úgy, hogy elhagyja az országot, ami 24 százalékkal több az előző évi adatoknál.

A KSH pénteken tette közzé a kivándorló magyar állampolgárok célországok és nemek szerinti részletes 2023-as adatait, amelyek még rosszabb képet festenek, mint az előzetes számok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő TAJ-nyilvántartása alapján készült adatok szerint a tavalyi kivándorlás 6 százalékkal haladta meg az előzetes becsléseket, és 24 százalékkal volt magasabb, mint 2022-ben.

A korábbi évekhez képest is jelentős növekedés figyelhető meg, hiszen a 2015-ös 32 852 fős csúcsot is 8,8 százalékkal múlta felül a tavalyi év. Ez a szám olyan, mintha egy közepes méretű város, mint például Vác, Cegléd vagy Budapest VI. kerülete teljes lakossága költözött volna külföldre.

A célországok tekintetében Ausztria és az úgynevezett egyéb országok iránti kivándorlás ugrott meg jelentősen. Ausztria népszerűsége a Covid óta folyamatosan nő, 2020 előtt a kiköltözők száma sosem érte el a nyolcezret, míg tavaly már több mint a duplája, 16 505 fő költözött oda, ami 28 százalékkal több az előző évhez képest. Az egyéb országokba költözők száma is hasonló mértékben, 27 százalékkal nőtt.

Németország továbbra is népszerű célpont maradt, ahol a tavalyi évben 20 százalékkal többen, összesen 8595 magyar állampolgár telepedett le. Ez a szám azonban nem jelent rekordot, mivel 2014-ben és 2015-ben még tízezer fölötti volt az oda költözők száma. Az Egyesült Királyság az uniós kilépés óta egyre kevésbé vonzó, ahol a tavalyi költözők száma már nem érte el az ezret, és közel 20 százalékkal maradt el az előző évi adatoktól.