Az EU kezd elfordulni Grúziától

Az Európai Unió felfüggeszti Grúzia csatlakozási folyamatát, amiért a tbiliszi politikai vezetés jelenlegi, Moszkva-barát irányvonalát követi.

Oroszország déli szomszédja, Grúzia tavaly decemberben kapott tagjelölti státuszt az Európai Uniótól. Azonban az EU most komoly aggodalmát fejezi ki a grúz politikai vezetés jelenlegi irányvonala miatt, amely veszélyezteti az ország EU-hoz vezető útját, és de facto a csatlakozási folyamat leállásához vezethetne.

Az Európai Tanács állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott nyilatkozat szerint a tbiliszi vezetésnek vissza kell fordítania ezt az irányvonalat. A negatív fejlemények között említik a civil társadalom szigorúbb ellenőrzéséről szóló új törvényt, amelyet kritikusai szerint az orosz mintára hoztak létre, és amely a Kreml-párti kritikus médiumok és szervezetek elhallgattatását szolgálja.

A parlament által májusban elfogadott, és csak "orosz törvénynek" nevezett jogszabályt hetek óta tartó tömegtüntetések ellenére fogadták el, és a Kreml-barát többség még az Európa-párti Salome Zurabishvili elnök vétóját is felülbírálta.

A kormányzó Grúz Álom párt a törvényt arra akarja felhasználni, hogy szigorítsa azon civil szervezetek elszámoltathatóságát, amelyek finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapják, és ezt nagyobb átláthatósággal indokolja. Oroszországban egy hasonló törvény a külföldről támogatott szervezeteket "külföldi ügynöknek" bélyegzi, és ezek a szervezetek komoly üldözéseknek vannak kitéve.

Az uniós állam- és kormányfők szerint a grúz törvény visszalépést jelent az EU-tagjelölti státuszra vonatkozó uniós bizottsági ajánlásokhoz képest. Az EU arra szólítja fel a hatóságokat, hogy szüntessék meg az ellenzékkel szembeni fellépés során előforduló megfélemlítéseket, fenyegetéseket és fizikai támadásokat, amelyek a civil társadalom képviselői, politikai vezetők, civil aktivisták és újságírók ellen irányulnak.