Rekordösszegű bírságot kapott a Raiffeisen Ausztriában

A Raiffeisen Bank Internationalt (RBI) több mint 2 millió euróra bírságolta meg az osztrák pénzügyi felügyelet a pénzmosás-ellenőrzés hiányosságai miatt, ami a hatóságok által valaha kiszabott legnagyobb összegű büntetés.

A bírság kiszabására azután került sor, hogy a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás ellenőrzése során hiányosságokat tártak fel két, az RBI-vel kapcsolatban álló banknál, bár az érintett bankok nevét és székhely szerinti országait nem hozták nyilvánosságra. Egy az ügyet jól ismerő forrás szerint ezek a bankok Kubában és Bahreinben találhatók.

Az RBI nem fogadja el a döntést, és bírósági úton kívánja megtámadni a büntetést. A bankcsoport szóvivője szerint a vádak megalapozatlanok, és hangsúlyozta, hogy a bank megfelelő pénzmosás elleni ellenőrzéssel rendelkezik.

Továbbá az Egyesült Államok hatóságai is vizsgálják a Raiffeisen oroszországi kapcsolatait, ami további negatív következményekkel járhat a bank számára. Az amerikai pénzügyminisztérium már figyelmeztette a bankcsoportot, hogy oroszországi tevékenysége miatt korlátozhatják hozzáférését az amerikai pénzügyi rendszerhez.

A Raiffeisen Bank International árfolyama jelenleg 0,3%-os emelkedést mutat a bécsi tőzsdén.