Környezetvédelmi felárral sújtja Európából induló utasait a Lufthansa

A Lufthansa légitársaság bejelentette, hogy környezetvédelmi felárat vezet be, amely 1 és 72 euró közötti összeggel emeli meg a repülőjegyek árait, hogy kompenzálja a környezetvédelmi költségek növekedését.

A Reuters szerint és a Bloomberg hírügynökség jelentése alapján a légitársaság ezzel a lépéssel a bioüzemanyagok alkalmazásával járó többletköltségeket kívánja fedezni. Az Európai Unió elvárja a tagállamoktól, hogy reptereiken fokozatosan növekvő mennyiségben használjanak fenntarthatónak tekintett bioüzemanyagokat, és 2025-től kezdődően legalább 2%-ban fenntartható légi üzemanyagot kell használniuk.

A Lufthansa hangsúlyozta, hogy az áremelésre azért van szükség, mert a cég nem képes egyedül viselni a növekvő költségeket. Az új díjat, amelyet a

környezetvédelmi felár

néven említenek, minden Európai Unió tagállamából, valamint Nagy-Britanniából, Svájcból és Norvégiából induló járataikra fogják alkalmazni, és ez január 1-jétől lép érvénybe.

A rivális Air France-KLM már 2022-ben bevezetett egy 24 euróig terjedő pótdíjat a Franciaországból és Hollandiából induló járatokon. A légi-közlekedési ágazat 2050-re a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás elérését tűzte ki célul, ugyanakkor a légiközlekedés az egyik legnehezebben dekarbonizálható iparág, és a becslések szerint ezermilliárdos nagyságrendű költségeket valószínűleg az ügyfelekre hárítják majd át.

Számos légitársaság, köztük a United Airlines, az EasyJet és maga a Lufthansa, amely a Swiss, az Austrian Airlines és a Brussels Airlines tulajdonosa is, korábban önkéntes díjakat vezetett be a fenntartható üzemanyag vagy a szén-dioxid-kompenzáció költségeinek fedezésére.