Anyatej árának emelése Pintér Sándor tervezetében

Pintér Sándor belügyminiszter rendelettervezetet bocsátott társadalmi egyeztetésre, amelynek célja az anyatej literenkénti árának emelése, hogy ezzel is ösztönözzék és elismerjék a többlettejjel rendelkező édesanyákat.

Jelenleg az állam 3500 forintot fizet egy liter anyatejért, de a tervezet szerint ez az összeg 5400 forintra nőne. Az új szabályozás, amennyiben elfogadják, 2023. január 1-jén lépne hatályba.

A kormány már korábban is hangsúlyozta, hogy a szoptatás kiemelt családügyi prioritás, mivel az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemők számára születésüktől féléves korig. Ezért fontosnak tartják az anyatejgyűjtő-rendszer működtetését, különösen azok számára, akik szoptatási nehézségekkel küzdenek. Az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti ára eddig 3500 forint volt, most azonban a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezete szerint ezt megemelik.

Az anyatej ára adómentes jövedelemnek számít a tejadó édesanyák számára. Az összeget havonta számolják el, és azt vagy postai úton küldik ki, vagy közvetlenül a bankszámlára utalják. Az anyatejet igényelni kell, és orvos írhatja fel receptre a csecsemő 8 hónapos koráig. Egy korábbi esetben egy édesanya éppen ezt a rendszert hozta fel érvként, amikor a csecsemőtápszerek támogatásának visszaállítását követelte, mivel a gyerekek nyolc hónapos kor után gyakran átállnak ezekre a tápszerre. Az anyatej mellett tápszer is vásárolható egészségbiztosítási támogatással, de nem minden tápszer árához jár támogatás, csak azokhoz, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) befogadott a támogatási rendszerbe.

A támogatással a csecsemő hozzéférhet az anyatejhez, ha az anya valamilyen oknál fogva nem tudja táplálni a saját tejével, és a baba koraszülött, kis súlyú, vagy súlyos táplálkozási problémákkal küzd. Az anyatej társadalombiztosítási támogatással akkor vehető igénybe, ha azt a rendelésre jogosult orvos vényen írja fel a csecsemő számára. Az anyatej az anyatejgyűjtő állomásokon és az anyatejet adományozó személyektől is igényelhető. A módosítás az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti árának emelését célozza, annak érdekében, hogy a többlettejjel rendelkező és azt leadni kívánó édesanyák elismerése és ösztönzése valósuljon meg. Az rtl.hu beszámolója szerint az anyatejbiznisz a hivatalos, állami keretek közül nagyobbrészt átköltözött a Facebookra, a hivatalos leadók száma pedig folyamatosan csökkent, ezért már 2023 végén emeltek egyet a felvásárlási áron: akkor 2700-ról 3500 forintra növelték a literenkénti árat.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerint jelenleg a gyűjtött donor női tej többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon minden anyatejet igénylő csecsemőnek elegendő legyen. „Az anyatej nagy kincs”, „a legtökéletesebb táplálék a csecsemőnek”, az anyatejet kapó babák ritkábban betegek, az anyák esetében pedig a szoptatás csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, ezért a kormány azt szeretné, hogy az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban. Magyarországon ingyenesen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.